Czarnina " biedaka "

3 (4 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Myślicie że czarninę gotuje się tylko na kaczce czy gęsi ? otóż nie dziś właśnie ugotowałam tą zupę z mojego pomysłu a mianowicie tak : krew oczywiście kacza a wywar ugotowany został na kościach schabowych oraz udkach drobiowych

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kości schabowych wieprzowych,

    600 g udek z kurczaka,

    1 średnia marchew,

    1 mały korzeń pietruszki,

    1 mały kawałek selera,

    1 mała cebula,

    0,5 małego pora,

    6 ziarenek ziela angielskiego,

    2 liście laurowe,

    1 z górką łyżka mąki,

    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    1 szklanka krwi kaczej - szklanka 250 ml,

    ocet i cukier według swego smaku
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czarnina " biedaka " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte kości schabowe oraz udka kurczaka następnie wkroić obrane i umyte warzywa czyli marchew, korzeń pietruszki, mały kawałek selera oraz cały mały por. Całość zagotować zebrać powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować na bardzo wolnym do pełnej miękkości mięsa w czasie gotowania dodać przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liście laurowe i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotał wywar gotujemy podobnie jak rosół. Pod koniec gdy już mięso jest wystarczająco miękkie dodać opaloną cebulę i jeszcze chwilę pogotować, mięso wyjąć do salaterki a w międzyczasie przygotować krew wsypać do niej mąkę dodać ocet i cukier według swego smaku, tak przygotowaną wlać do gotującego się wywaru, zwiększyć ogień pod garnkiem i cały czas mieszając aby krew się nie zważyła zagotować a po chwili gotować przez 5 do 10 minut na średnim ogniu
  • zupa 2. Moją ugotowaną biedną czarninę podałam z ugotowanym osobno makaronem, można ją zajadać z ziemniakami, ryżem lub szarymi kluskami my akurat z szarymi nie lubimy inne opcje jak najbardziej tak. Czarninę się lubi lub jej się nienawidzi, my akurat ją bardzo lubimy i jeśli ktoś z nielubiących tą zupę komentuje obraźliwie to znaczy że albo się nie zna albo nie jadł dobrze ugotowanej. Wystarczy ją dobrze doprawić i pilnować aby krew się nie zważyła bo to najważniejsze są ludzie którzy lubią czarninę z wiśnią lub suszonym owocami my jednak wolimy zwykłą tradycyjną tak jak gotowały nasze babcie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

CZARNINA

To może cię zainteresować