Czarnina z gęsi

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dla niektórych to zmora z dzieciństwa lecz z tego co wiem dla większości rarytas my należymy do tej większości bo bardzo uwielbiamy czarninę z gęsi czy kaczki

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg porcji z gęsi,
    3 łyżki suszonej włoszczyzny,
    6 ziarenek ziela angielskiego,
    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    2 liście laurowe,
    600 ml krwi gęsiej,
    1,5 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki cukru,
    3 łyżki octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czarnina z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czarnina 1. Do garnka wlać 2 litry wody, przełożyć umyte i poporcjowane porcje rosołowe z gęsi ( u mnie szyja, skrzydła, część z żebrami oraz kuper ), wsypać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pełnej miękkości mięsa ( gotować tak samo jak rosół co najmniej trzy godziny na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotał ), w trakcie gotowania się zebrać powstałe szumowiny
  • czarnina 2. Jak już mięso z gęsi jest wystarczająco miękkie wtedy przygotować krew ( ja miałam z dwóch gęsi ), przelać ją do miski dodać mąkę i dokładnie zmiksować aby nie było grudek od mąki ( zbierając krew z gęsi do miski dodać zimną wodę 1/4 szklanki, ocet 2 łyżki oraz sól i wymieszać ). Do gotującego się rosołu wlać przygotowaną krew z mąką, zwiększyć gaz i cały czas mieszając zagotować a następnie gotując mieszać zmniejszając ogień. Tak z dodaną krwią gotujemy dobre 20 minut mieszając aby krew się nie zważyła w między czasie dodać cukier i według swego smaku jeszcze octu i przyprawy uniwersalnej
  • czarnina 3. Ugotowaną czarninę zdjąć z ognia i pozostawić przez jakiś czas pod pół przykrytą pokrywką aby smak się przegryzł, do gęsiej krwi dodaje się mąkę tylko dlatego ponieważ jest rzadsza niż kacza. Moją czarninę podałam z drobnym makaronem oraz kawałkami mięsa z gęsi. Czarninę jeśli ktoś ją uwielbia można jeść z ziemniakami, ryżem a nawet kluskami ziemniaczanymi my właśnie z kluskami nie lubimy tej zupy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

CZARNINA

To może cię zainteresować