CZARNINA

4.5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa regionalna z kaczki.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso z kaczki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    0,5 selera
    cząber
    0,5 główki czosnku
    2 łyżki mąki
    krew z kaczki
    sól
    ocet
    cukier
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    vegeta
    pieprz w ziarenkach
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czarnina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać wodą i zagotować,dodać marchew,pietruszkę,seler,por,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz w ziarenkach (według uznania)-vegetę i sól do smaku.Gotować jak rosół.Kiedy mięso będzie prawie miękkie wyjąć z rosołu -osobno wyjąć warzywa.Do rosołu dodać cząber,obrany czosnek i cynamon-Mąkę i krew wymieszać,żeby nie było grudek i dodać do rosołu - zagotować i w razie potrzeby dodać sól i ocet.Czarnina powinna mieć smak słodko-kwaśny.Podawać z makaronem lub z kluskami ziemniaczanymi.Na talerzu zupę posłodzić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować