Cytrynowy sernik na zimno na piernikowym spodzie z konfiturą z suszonych śliwek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto dobre na każdą porę roku, ale myślę,że najlepiej sprawdzi się na Boże Narodzenie za sprawą przyprawy korzennej i suszonych śliwek. Pięknie zapraszam.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    225 g gotowanej ciecierzycy( może być z puszki)
    4 łyżki wody
    30 g otrąb orkiszowych
    15 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    150 g jogurtu naturalnego 0%
    20 g cukru brzozowego
    1 jajko
    Sernik na zimno:
    1 jajko
    2 żółtka
    2 cytryny
    70 g ksylitolu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżeczka wody
    230 g sera białego chudego
    250 g ricotty
    2 łyżeczki żelatyny
    Konfitura z suszonych śliwek
    75 g suszonych śliwek
    50 ml wódki z czarnej porzeczki
    100 ml wody
    Dodatkowo:
    10 g gorzkiej czekolady

    Tortownica 18-20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowy sernik na zimno na piernikowym spodzie z konfiturą z suszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciecierzyce zmiksować 1. Ciasto:
    Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko. Gdyby ciecierzyca nie chciała się miksować dodać wodę i dokończyć miksowanie.
  • 2. Do miski kakao i otręby oraz proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Białko oddzielić od żółtka.
  • żółtko utrzeć z ksylitolem 3. Żółtko utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Dokładnie wymieszać.
  • dodać ubitą pianę 4. Białko ubić na sztywna pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto wylać do tortownicy .Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
  • śliwki ugotować z wódką 5. Konfitura:
    Śliwki przełożyć do miseczki, zalać wódką i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie całość wylać na patelnię z nieprzywierającym dnem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać część przewidzianej wody, przykryć owoce. Gdy płyn odparuje, ponownie dodać wodę i znów zagotować. Proces powtarzać aż śliwki zmiękną. Gdy to nastąpi, zdjąć z ognia. Przełożyć do pojemnika blendera, zmiksować.
  • jajko żółtka i ksylitol roztrzepać 6. Sernik:
    Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, odłożyć na bok,
    Do małego rondelka przełożyć jajko, żóltka. Roztrzepać. Dodać ksylitol, wymieszać. Postawić na mały ogień. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. W połowie procesu gotowania dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Wymieszać i gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia ostudzić.
  • zmiksować składniki sernika 7. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser i ricottę i dokładnie zmiksować blenderem. Następnie dodać krem cytrynowy i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Następnie cienkim strumieniem wlewać ją do sera i po raz ostatni zmiksować.
  • rozłożyć konfiturę 8. Wykonanie:
    Zimne ciasto piernikowe ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć ciepłą konfiturę, rozsmarować, wyrównać. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie ostrożnie wylać masę sernikową. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, udekorować wierzch sernika. Wstawić do lodówki na co najmniej jeszcze godzinę. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować