Ciasto dobre na każdą porę roku, ale myślę,że najlepiej sprawdzi się na Boże Narodzenie za sprawą przyprawy korzennej i suszonych śliwek. Pięknie zapraszam.
3 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
225 g gotowanej ciecierzycy( może być z puszki)
4 łyżki wody
30 g otrąb orkiszowych
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
150 g jogurtu naturalnego 0%
20 g cukru brzozowego
1 jajko
Sernik na zimno:
1 jajko
2 żółtka
2 cytryny
70 g ksylitolu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżeczka wody
230 g sera białego chudego
250 g ricotty
2 łyżeczki żelatyny
Konfitura z suszonych śliwek
75 g suszonych śliwek
50 ml wódki z czarnej porzeczki
100 ml wody
Dodatkowo:
10 g gorzkiej czekolady
Cytrynowy sernik na zimno na piernikowym spodzie z konfiturą z suszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko. Gdyby ciecierzyca nie chciała się miksować dodać wodę i dokończyć miksowanie.
2.Do miski kakao i otręby oraz proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Białko oddzielić od żółtka.
3.Żółtko utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Dokładnie wymieszać.
4.Białko ubić na sztywna pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto wylać do tortownicy .Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
5.Konfitura:
Śliwki przełożyć do miseczki, zalać wódką i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie całość wylać na patelnię z nieprzywierającym dnem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać część przewidzianej wody, przykryć owoce. Gdy płyn odparuje, ponownie dodać wodę i znów zagotować. Proces powtarzać aż śliwki zmiękną. Gdy to nastąpi, zdjąć z ognia. Przełożyć do pojemnika blendera, zmiksować.
6.Sernik:
Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, odłożyć na bok,
Do małego rondelka przełożyć jajko, żóltka. Roztrzepać. Dodać ksylitol, wymieszać. Postawić na mały ogień. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. W połowie procesu gotowania dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Wymieszać i gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia ostudzić.
7.Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser i ricottę i dokładnie zmiksować blenderem. Następnie dodać krem cytrynowy i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Następnie cienkim strumieniem wlewać ją do sera i po raz ostatni zmiksować.
8.Wykonanie:
Zimne ciasto piernikowe ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć ciepłą konfiturę, rozsmarować, wyrównać. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie ostrożnie wylać masę sernikową. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, udekorować wierzch sernika. Wstawić do lodówki na co najmniej jeszcze godzinę. Smacznego.
Komentarze