Ucierane ciasto, mocno cytrynowe. Bardzo delikatne, pachnące cytryną.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
20 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
2 żółtka
Sól do smaku
25 dag mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 galaretka cytrynowa
Masło do formy
Lukier
Sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru pudru
Cytrynowy piaskowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: formę dobrze natłuścić masłem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do utartej masy dodawać najpierw żółtka, ucierać. Potem dodać po jednym jajku, ucierać na gładką, jednolitą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać sól do smaku, galaretkę w proszku, delikatnie wymieszać. Potem porcjami dodawać mąkę, wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 175 stopni i piec na złoty kolor 50 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
Lekko ciepłą babkę wyjąć z formy, nie odwracać, nakłóć np. wykałaczką gęsto. Polać lukrem(połowę zostawić na wierzch ciasta), odstawić aż lukier zostanie wchłonięty przez ciasto. Odwrócić ciasto, polać wierzch pozostałym lukrem, schłodzić.
Porady
1. ciasto można wylać do zwykłej formy u mnie forma jak do babki.
Komentarze