Cytrynowy piaskowiec

4.5 (158 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ucierane ciasto, mocno cytrynowe. Bardzo delikatne, pachnące cytryną.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    20 dag masła
    20 dag cukru
    3 jajka
    2 żółtka
    Sól do smaku
    25 dag mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 galaretka cytrynowa
    Masło do formy
    Lukier
    Sok z 1 cytryny
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Galaretki Sok Jajko

Cytrynowy piaskowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę dobrze natłuścić masłem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do utartej masy dodawać najpierw żółtka, ucierać. Potem dodać po jednym jajku, ucierać na gładką, jednolitą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać sól do smaku, galaretkę w proszku, delikatnie wymieszać. Potem porcjami dodawać mąkę, wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 175 stopni i piec na złoty kolor 50 minut.
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
    Lekko ciepłą babkę wyjąć z formy, nie odwracać, nakłóć np. wykałaczką gęsto. Polać lukrem(połowę zostawić na wierzch ciasta), odstawić aż lukier zostanie wchłonięty przez ciasto. Odwrócić ciasto, polać wierzch pozostałym lukrem, schłodzić.

Porady

1. ciasto można wylać do zwykłej formy u mnie forma jak do babki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Masło Sok z cytryny Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować