Cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Cytrynowiec to ciasto składające się biszkoptu, warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową, przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, a na wierzchu posmarowane lukrem cytrynowym. Przyznacie ciasto grzechu warte!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    1 łyżka oleju
    1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
    2 łyżki wody


    Budyń:

    duży budyń śmietankowy lub waniliowy (musi być na 3/4 litra mleka)
    1/2 litra gorącej wody
    pół szklanki cukru
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    3/4 kostki masła lub margaryny


    Poncz:

    1/2 szklanki ciepłej wody
    2 kieliszki wódki lub spirytusu
    1/2 soku z cytryny
    1 cukier wanilinowy


    Cytrynowa pianka:

    śmietana kremówka - 500 ml
    galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 litra wody


    Lukier cytrynowy:

    1,5 szklanki cukru pudru
    4-5 łyżek cytryny


    Dodatkowo:

    1 paczka herbatników
    3 kieliszki spirytusu lub wódki do maczania herbatników
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka - 250 ml

    Białka oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Następnie dodać cukier oraz cukry waniliowe, dalej miksować.

    Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką. Na końcu dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze), delikatnie wymieszać.

    Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy).
  • 2. Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.

    W szklance wody wymieszać dokładnie budyń. Sok z cytryny, resztę wody i cukier zagotować. Wymieszany dokładnie budyń dodać do gotującej się wody. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilę gotować (około 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 3. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Galaretkę rozpuścić w 1/4 litra gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie, dalej miksując, dodawać stopniowo tężejącą się galaretkę. Wyłożyć ją na masę budyniową.

    Sok z cytryny pomieszać z wódką i namoczyć w nim herbatniki. Herbatniki ułożyć na śmietanie. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i powstanie lukier. Polukrować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki do momentu, aż herbatniki zmiękną (najlepiej na całą noc).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować