Cytrynowe serca

0 (0 ocen)

  • 15 min

Deser w sam raz na Walentynki. Prosty w wykonaniu, z cytrynową nutą przełamaną mleczną czekoladą. Nie tylko świetnie smakuje, ale również cieszy oczy swoim wyglądem :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 6 jednakowej wielkości serc z kruchego ciasta
    - 250 g serka homogenizowanego naturalnego
    - 1 cytrynowa galaretka
    - skórka otarta z 1 cytryny
    - 9 połówek plasterków cytryny
    - 2 łyżeczki cukru
    - 200 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche serca pieczemy z dowolnego przepisu na ciasto kruche lub możemy użyć gotowego ciasta kruchego. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Gdy przestygnie mieszamy ją z serkiem homogenizowanym oraz ze skórką otartą z cytryny i przelewamy do małej keksówki wyłożonej folią aluminiową, a następnie odstawiamy do stężenia do lodówki. Gdy masa stężeje delikatnie odrywamy ją z folii aluminiowej i wykrawamy z niej 3 serca tą samą foremką, którą wykrawaliśmy serca z kruchego ciasta. Cukier wysypujemy na suchą patelnię, dodajemy odrobinę wody i półplasterki cytryn. Mieszając je od czasu do czasu, dusimy je aż woda wyparuje i cytryny oblepią się cukrowym syropem. Przekładamy je z patelni na deskę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada odrobinę przestygnie ale nie stężeje, smarujemy nią powierzchnię wszystkich 6 kruchych serc. Na 3 kruchych sercach posmarowanych czekoladą układamy serca wycięte z masy galaretkowo-serkowej i przykrywamy je pozostałymi 3 kruchymi sercami stroną z czekoladą do spodu. Tak przygotowane serca oblewamy czekoladą. Na wierzchu każdego serca układamy po 3 półplasterki cytryn. Serca odstawiamy do lodówki, żeby czekolada stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować