Piernikowe serca.......od serca!

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Te pierniczki zapakowane w ozdobny celofan z błyszczącą wstążeczką będą idealnym podarunkiem pod choinkę. Kruche i bardzo pyszne ;)

IMG_20190918_121058
  • 24 porcje
  • 250min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na dwie duże blachy pierniczków.

80 dag mąki pszennej
45 dag płynnego prawdziwego miodu wielokwiatowego
20 dag masła 82%
13 dag cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego z mieloną pomarańczą
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 dag przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy

Królewski lukier:
2 białka jaj
2 szklanki cukru pudru
Kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejku pomarańczowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowe serca.......od serca!

  • 1. Sposób przygotowania pierniczków:

    Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą, podgrzewamy , gdy masło zacznie się topić wsypujemy kakao i przyprawę do piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników-masa ma być gładka bez grudek i jednolita, zastawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy, w środku robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy masę miodowo-maślaną mieszając łyżką z mąką do momentu aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami.
    Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby ciasto się solidnie schłodziło.


    Po tym czasie podzielić na 4 części (w tym momencie gdy wałkujemy jedną część reszta ciasta siedzi w lodówce)

    Każdą część podsypać lekko mąką rozwałkować na cienkie ciasto o grubości 0,3-0,5 mm foremką o dowolnym kształcie-ja miałam serca wycinać pierniczki, układać na blasze od piekarnika wyłożoną pergaminem.

    Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół włożyć pierniczki i piec 8-9 minut. Tak samo postępować z resztą ciasta aż do skończenia.

    Studzić pierniczki na kratce kuchennej.
  • 2. Lukier królewski:
    Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel naturalnego ekstraktu pomarańczy i wymieszać.
    Lukier jest gotowy do dekoracji.

    Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.

    Pierniczki polukrować odstawić aby lukier dobrze zastygł na pierniczkach. Wtedy gdy lukier jest sztywny można zapakować pierniczki w celofanowe woreczki na prezent lub ułożyć na talerzu i podać na stół.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkościmiódciasteczkalukierpiernikiPierniczkiboże narodzenieświątecznedla gościkorzennepierniczki z lukremna prezentpodarunekwypieki na słodkoprzyprawa korzenne
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasteczka waniliowe z sercem

Dodane przez: zbysiowa

Waniliowe ciasteczka z sercem

Pyszne, kruche ciasteczka, doskonałe...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Walentynkowe serca z ciasta ucieranego

No cóż, jutro Walentynki, a może...

walentynkowe ciasteczka

Dodane przez: rozaroza

Walentynkowe ciastka serca z pistacjami,...

Pyszne ciasteczka serduszka z dodatkiem...

pączkowe serduszka

Dodane przez: Bożena Z.

Serca z ciasta na pączki z serka homogenizowanego

na walentyki... na tłusty czwartek......

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Piernikowe kwiatki

Ciasteczka warto zrobić nie tylko...

serduszka piernikowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Serduszka piernikowe

Polecam pyszne mięciutkie serduszka...