Piernikowe serca.......od serca! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania pierniczków:
Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą, podgrzewamy , gdy masło zacznie się topić wsypujemy kakao i przyprawę do piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników-masa ma być gładka bez grudek i jednolita, zastawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy, w środku robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy masę miodowo-maślaną mieszając łyżką z mąką do momentu aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami.
Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby ciasto się solidnie schłodziło.
Po tym czasie podzielić na 4 części (w tym momencie gdy wałkujemy jedną część reszta ciasta siedzi w lodówce)
Każdą część podsypać lekko mąką rozwałkować na cienkie ciasto o grubości 0,3-0,5 mm foremką o dowolnym kształcie-ja miałam serca wycinać pierniczki, układać na blasze od piekarnika wyłożoną pergaminem.
Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół włożyć pierniczki i piec 8-9 minut. Tak samo postępować z resztą ciasta aż do skończenia.
Studzić pierniczki na kratce kuchennej.
2.Lukier królewski:
Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel naturalnego ekstraktu pomarańczy i wymieszać.
Lukier jest gotowy do dekoracji.
Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.
Pierniczki polukrować odstawić aby lukier dobrze zastygł na pierniczkach. Wtedy gdy lukier jest sztywny można zapakować pierniczki w celofanowe woreczki na prezent lub ułożyć na talerzu i podać na stół.
Komentarze