Piernikowe serca.......od serca!

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te pierniczki zapakowane w ozdobny celofan z błyszczącą wstążeczką będą idealnym podarunkiem pod choinkę.
Kruche i bardzo pyszne ;)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na dwie duże blachy pierniczków.

    80 dag mąki pszennej
    45 dag płynnego prawdziwego miodu wielokwiatowego
    20 dag masła 82%
    13 dag cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego z mieloną pomarańczą
    2 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    4 dag przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżeczki ciemnego kakao
    1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy

    Królewski lukier:
    2 białka jaj
    2 szklanki cukru pudru
    Kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Piernikowe serca.......od serca! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania pierniczków:

    Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą, podgrzewamy , gdy masło zacznie się topić wsypujemy kakao i przyprawę do piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników-masa ma być gładka bez grudek i jednolita, zastawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy, w środku robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy masę miodowo-maślaną mieszając łyżką z mąką do momentu aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami.
    Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby ciasto się solidnie schłodziło.


    Po tym czasie podzielić na 4 części (w tym momencie gdy wałkujemy jedną część reszta ciasta siedzi w lodówce)

    Każdą część podsypać lekko mąką rozwałkować na cienkie ciasto o grubości 0,3-0,5 mm foremką o dowolnym kształcie-ja miałam serca wycinać pierniczki, układać na blasze od piekarnika wyłożoną pergaminem.

    Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół włożyć pierniczki i piec 8-9 minut. Tak samo postępować z resztą ciasta aż do skończenia.

    Studzić pierniczki na kratce kuchennej.
  • 2. Lukier królewski:
    Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel naturalnego ekstraktu pomarańczy i wymieszać.
    Lukier jest gotowy do dekoracji.

    Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.

    Pierniczki polukrować odstawić aby lukier dobrze zastygł na pierniczkach. Wtedy gdy lukier jest sztywny można zapakować pierniczki w celofanowe woreczki na prezent lub ułożyć na talerzu i podać na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Miód Przyprawy korzenne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować