Cytrynowe brownie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam dla was wypiek, który łączy w sobie smak klasycznego brownie z nutą cytrusową. Jest to brownie pełne czekolady, ale pachnące cytryną, która nadaje ciastu niezwykłego aromatu. Cytrynowe brownie jest to ciasto bardzo miękkie, ale zarazem bardzo wilgotne. Doskonale sprawdzi się podczas spotkań.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
    200 g maki pszennej
    150 g masła
    150 g cukru
    150 g cukru pudru
    150 ml wody
    100 ml soku z cytryny
    8 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    aromat cytrynowy
    skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na mniejsze kawałki. W garnku umieszczamy masło, czekoladę, 80 g cukru i 70 ml wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Studzimy. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Lejemy wolnym strumieniem sos czekoladowy.Dodajemy sok cytrynowy. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, aromat i proszek do pieczenia. Miksujemy. Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50- 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder ucieramy z 80 ml ciepłej wody. Polewamy ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować