Mini babeczki mocno cytrynowe

4.45 (194 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Przed niedzielą Wielkanocną, obowiązkowo święcenie koszyka z pisankami i pokarmem. W moim koszyku nie może zabraknąć mini babeczki, którą nie kupuje w sklepie tylko wypiekam w domu. Domowe wypieki są najlepsze, także zachęcam do upieczenia babeczek :-)

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • ciasto:

    jajka 2 szt,

    mąka 1 szklanka,

    cukier brązowy lub biały pół szklanki,

    sok z cytryny 3 łyżki,

    skórka otarta z 1 cytryny,

    olej pół szklanki,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,




    lukier:

    cukier puder 1/4 szklanki,

    sok z cytryny 2-3 łyżki,


    dodatkowo:

    olej do wysmarowania foremek,
Wystaw ocenę:

4.45 (194 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Lukier

Mini babeczki mocno cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy olej, 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta.

    Foremki na babeczki smarujemy olejem, następnie napełniamy ciastem do 3/4 objętości. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy babeczki do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min. do tzw. suchego patyczka.

    Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie gotowym lukrem polewamy babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować