750 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej, umytej, z obciętymi końcami
2 łyżki masła
250 g świeżych pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
skórka i sok z 1 cytryny
sól i pieprz.
Cytrynowa fasolka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włożyć fasolkę do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut . Ostudzić pod zimną, bieżącą wodą, odcedzić i odstawić. Rozgrzać masło na patelni lub w rondlu, włożyć pieczarki i podsmażać 2-3 minuty na dużym ogniu. Nie mieszać. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smażyć przez następne 2 minuty. Dodać fasolkę, skórkę i sok z cytryny, przykryć i dusić przez 3 minuty . Podawać.
Komentarze