Fasolka z pieczarkami

5 (143 ocen)

To pożywna sałatka , którą możemy także przygotować zimą używając mrożonej fasolki. Jest pyszna i zdrowa. Może być podawana do mięsa, kaszy czy ziemniaków lub stanowić oddzielny posiłek.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,
    • Ok. 25 dag pieczarek,
    • Olej do smażenia,
    • 1 duża cebula,
    • Mała papryczka chili,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • Pieprz, sól do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana fasolka 1. Przygotowujemy fasolkę. Obcinamy jej końcówki i myjemy ją.
  • krojenie fasolki 2. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy, delikatnie studzimy i kroimy na mniejsze części (na 2 lub na 3 części w zależności jak jest długa).
  • rumienienie cebuli 3. Między czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Dodajemy do niej posiekaną drobno papryczkę chili.
  • dodanie pieczarek 4. W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak grzyby będą miękkie.
  • dodanie fasolki 5. Do gotowych pieczarek dodajemy natkę pietruszki oraz pokrojoną fasolkę. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy aż fasolka stanie się ciepła. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sałatkę podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować