To pożywna sałatka , którą możemy także przygotować zimą używając mrożonej fasolki. Jest pyszna i zdrowa. Może być podawana do mięsa, kaszy czy ziemniaków lub stanowić oddzielny posiłek.
Składniki:
Składniki:
• 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,
• Ok. 25 dag pieczarek,
• Olej do smażenia,
• 1 duża cebula,
• Mała papryczka chili,
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• Pieprz, sól do smaku,
Fasolka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy fasolkę. Obcinamy jej końcówki i myjemy ją.
2.Tak przygotowaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy, delikatnie studzimy i kroimy na mniejsze części (na 2 lub na 3 części w zależności jak jest długa).
3.Między czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Dodajemy do niej posiekaną drobno papryczkę chili.
4.W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak grzyby będą miękkie.
5.Do gotowych pieczarek dodajemy natkę pietruszki oraz pokrojoną fasolkę. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy aż fasolka stanie się ciepła. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sałatkę podajemy na ciepło.
Komentarze