Cytrynowa babka na białkach

4.98 (163 ocen)

Taką babkę robię gdy zostają mi nie wykorzystane białka.

Składniki:

  • 6 białek
    250 g cukru
    150 g miękkiego masła
    230 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    90 ml kremówki
    100 ml soku z cytryny
    skórka otarta z jednej cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Lukier:
    1/2 białka
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Cytrynowa babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny a następnie obie mąki i proszek do pieczenia.
  • Ciasto 2. W drugiej misce ubić białka z solą, dodawać partiami cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Ubite białka delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Babka 3. Wyłożyć do natłuszczonej formy o średnicy 23 cm.
  • Babka 4. Piec do suchego patyczka ok. 45 min. w temp. 160 stopni. Składniki lukru wymieszać ( można zabarwić) i po wystygnięciu polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować