babka cytrynowa na śmietanie

  • wyświetlono: 4660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż wszystkie suche babki a to za sprawą dużej ilości kwaśnej śmietany.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 90min

Składniki

na dużą foremkę z kominkiem (2,5 l)

6 jajek
225 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki cukru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
sok i skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wrzątku
wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

babka cytrynowa na śmietanie

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę oraz sok z cytryny
  • 2. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut.
  • 3. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i polać ciasto lukrem. Posypać wiórkami czekoladowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiWielkanocbabkacytrynowawilgotnana śmietanie

Komentarze

Podobne przepisy

Puszysta babka cytrynowa.

Dodane przez: zielony liść

Puszysta babka cytrynowa.

Babka o smaku cytrynowym, smaczna...

image-1wkbuy8

Dodane przez: IzabelaT

BABKA CYTRYNOWA

Babka piaskowa obłędnie pachnąca...

image-142ujg4

Dodane przez: lilaaaaa

Babka cytrynowa

Babka jest pulchna i mocno cytrynowa.

Babka cytrynowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka cytrynowa

Babka jest bardzo wilgotna i ma...

image-2a6qhwp

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

BABKA CYTRYNOWA

To jeden z tych przepisów, które...

Babka cytrynowa

Dodane przez: joka131

Babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE