Cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
2.Owoce delikatnie oprószamy mąką.
Margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier i ucieramy. Do utartej masy stopniowo dodajemy po jednym jajku.
3.Między czasie łączymy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia. Do utartej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko i olejek cytrynowy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe łączymy z kandyzowanymi ananasami.
4.Tak przygotowane wykładamy do przygotowanej formy na babkę.
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 50 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy.
Po przestudzeniu dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi biała czekolada.
DEKORACJA: Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy drobno pokrojoną czekoladę. Płynną polewamy babkę i odkładamy do zastygnięcia. Gotowe.
Komentarze