Cieniutkie ciasto na pizzę

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na dwie pizze o średnicy ok 35cm

    4 szklanki mąki
    szklanka mleka
    pół szklanki przegotowanej letniej wody
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    ok 7 dkg drożdży
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    +mąka do podsypywania
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Pizza

Cieniutkie ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleko, drożdże i cukier mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 1. Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
  • Wyrabiamy 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia 3. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy.
  • Wyrośnięte ciasto 4. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło i nakładamy przygotowane składniki na wierzch. Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować