Ciasto do pizzy z kasza manna.

4.85 (174 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szukalam przepisu na ciasto do pizzy,kilkakrotnie natknelam sie na przepisy w internecie ,gdzie do ciasta dodawalo sie kaszy mannej. strzal w dziesiatke.Skorzystalam z przepisu z "Moich Wypiekow"

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (dodalam normalnej maki)
    3/4 szklanki kaszy manny
    1 i ¼ szklanki letniej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki soli
    16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych
Wystaw ocenę:

4.85 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Pizza Ciasto

Ciasto do pizzy z kasza manna. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i kasze przesiewamy i mieszamyz suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn) robimy w tej mieszance zagłębienie, do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy soli. Ciasto nalezy dobrze wyrobić i odstawic w cieple miejsce na okolo poltorej godzinny , ma podwoic objetosc.
    Jak juz nam wyrosnie ,uderzamy w nie piescia (tak sugeruje Dorotka z "Moich Wypiekow" i ja sie tego trzymam) i albo dzielimy ciasto na mniejsze pizze lub wyklejamy ciastem jedna duza blache -ja tak zrobilam. Nakladamy ulubione dodatki i pieczemy na najwyzszym poziomie piekarnika okolo 15 minut maxymalnie.Nalezy sprawdzac jak bardzo zarumione sa brzegi .w temperaturze250- 260 st. Ser nalezy nakladac dopiero kilka minut przed koncem pieczenia .

Porady

Jezeli pieczemy pizza na jednej duzej blasze -wtedy trzymamy sie temperatury podanej powyzej . jezeli zas pieczemy np. mniejsze pizze ,wtedy zmniejszamy temperature do 240 st. i pieczemy maxymalnie 12 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować