Wilgotne ciasto biszkoptowe z kremem , konfiturą i galaretką

4.29 (7 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te wilgotne ciasto , z kremem , konfiturą , galaretką ... znika z talerzy w locie :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    1 szczypta soli
    Krem :
    3 szklanki mleka 3,2 %
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    250 g masła roślinnego
    sok z 1/2 cytryny
    Poncz :
    1 szklanka zaparzonej herbaty
    2 łyżeczki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    1 słoik konfitury malinowej słoik 390 g
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 25 cm . x 29 cm .
    tarta czekolada do posypania
    1 galaretka agrestowa
    1,5 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.29 (7 ocen)

Wilgotne ciasto biszkoptowe z kremem , konfiturą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wilgotne ciasto biszkoptowe z kremem , konfiturą i galaretką 1. Białka ubijam z solą na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier , cukier z wanilią , żółtka . Do puszystej masy dodaje obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , mieszam , przekładam do blaszki , piekę około 45 minut , studzę .
  • Wilgotne ciasto biszkoptowe z kremem , konfiturą i galaretką 2. Składniki ponczu mieszam , odstawiam . Ciasto kroję na dwa placki , jeden wkładam do blaszki , skrapiam połową ponczu . Galaretkę mieszam z wrzątkiem , mieszam , studzę .
  • Wilgotne ciasto biszkoptowe z kremem , konfiturą i galaretką 3. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , wlewam pozostałe mleko zmieszane z mąką , cukrem i cukrem z wanilią , gotuję budyń , studzę . Masło miksuję na puch , ciągle miksując dodaję porcjami budyń , sok z cytryny , miksuję .
  • Wilgotne ciasto biszkoptowe z kremem , konfiturą i galaretką 4. Na przygotowany placek wykładam połowę konfitury , smaruję oraz połowę kremu , smaruję , nakrywam drugim plackiem , dociskam , skrapiam pozostałym ponczem .
  • Wilgotne ciasto biszkoptowe z kremem , konfiturą i galaretką 5. Na ciasto wykładam pozostałą konfiturę , smaruję oraz pozostały krem , smaruję , posypuję tartą czekoladą , wstawiam do lodówki .
  • Wilgotne ciasto biszkoptowe z kremem , konfiturą i galaretką 6. Ciasto polewam galaretką , która gęstnieje , wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia .

Porady

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce , wyjmować tuż przed podaniem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować