Ciasto to pochodzi ze znanego na całym świecie Starbuck’sa. Możemy je kupić w okresie zimowo-świątecznym. To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Główne jego składniki to biała czekolada, żurawina i pomarańcza.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
• CIASTO:
• 200g masła,
• ½ szklanki cukru,
• 3 jajka,
• 200g mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka mielonego imbiru,
• Skórka starta z ½ pomarańczy,
• 100g suszonej żurawiny,
• 100g białej czekolady,
• Kilka kropel aromatu waniliowego,
• KREM:
• 250g kremowego serka (np. Philadelphia, Twój Smak),
• 4 łyżki cukru pudru,
• 4 łyżki soku z cytryny,
• Kilka kropel aromatu waniliowego,
• DODATKOWO:
• 50g białej czekolady,
• 50g suszonej żurawiny
Ciasto z żurawiną, białą czekolady i nutą pomarańczy (cranberry bliss bars) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z imbirem i proszkiem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Żurawinę i białą czekoladę drobno kroimy.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy razem mikserem na jasną i puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30sekund na każde jajko. Dodajemy aromat. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę i skórkę z pomarańczy.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto wykładamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
KREM: Serek ucieramy z aromatem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny do połączenia. Krem rozsmarowujemy na wierzchu wystudzonego ciasta.
Dodatkową żurawinę drobno kroimy i posypujemy nią wierzch ciasta. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego
Komentarze