Ciasto z żurawiną, białą czekolady i nutą pomarańczy (Cranberry Bliss Bars)

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto to pochodzi ze znanego na całym świecie Starbuck’sa. Możemy je kupić w okresie zimowo-świątecznym. To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Główne jego składniki to biała czekolada, żurawina i pomarańcza.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 200g masła,
    • ½ szklanki cukru,
    • 3 jajka,
    • 200g mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
    • Skórka starta z ½ pomarańczy,
    • 100g suszonej żurawiny,
    • 100g białej czekolady,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
    • KREM:
    • 250g kremowego serka (np. Philadelphia, Twój Smak),
    • 4 łyżki cukru pudru,
    • 4 łyżki soku z cytryny,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
    • DODATKOWO:
    • 50g białej czekolady,
    • 50g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z żurawiną, białą czekolady i nutą pomarańczy (cranberry bliss bars) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z imbirem i proszkiem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Żurawinę i białą czekoladę drobno kroimy.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy razem mikserem na jasną i puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30sekund na każde jajko. Dodajemy aromat. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę i skórkę z pomarańczy.
    Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Ciasto wykładamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
    KREM: Serek ucieramy z aromatem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny do połączenia. Krem rozsmarowujemy na wierzchu wystudzonego ciasta.
    Dodatkową żurawinę drobno kroimy i posypujemy nią wierzch ciasta. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować