Ciasto z kremem ananasowym i musem malinowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne z lekko kwaskowym musem i pięknym zapachem malin, polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    krem ananasowy:
    1 puszka ananasa
    1 budyń śmietankowy
    1/4 szklanki cukru pudru
    20 dag masła
    mus malinowy:
    1 szklanka malin ( mogą być mrożone)
    5 dag białej czekolady
    dodatkowo:
    10 dag białej czekolady
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kremem ananasowym i musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z dodatkiem szczypty soli pod koniec ubijania małymi porcjami dosypywać cukier, żółtka lekko rozmieszać widelcem. Ustawić obroty robota na najmniejsze i cały czas mieszając białka wlać do nich żółtka i po połączeniu się masy wyłączyć robota. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170st około 30-35 minut po upieczeniu energicznie upuścić blaszkę na podłogę z wysokości około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Krem ananasowy:
    Owoce odsączyć z syropu i pokroić w kostkę, syrop owocowy wlać do szklanki i ewentualnie dopełnić wodą do pełnej szklanki o pojemności 250 ml, połowę syropu zagotować, a w drugiej rozmieszać proszek budyniowy, wlać na gotujący się syrop i mieszając zagotować, następnie wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, pokrojone owoce dodać na koniec do gotowego kremu i bardzo delikatnie całość połączyć ze sobą.
  • 3. Mus malinowy:
    Maliny przełożyć do garnuszka i tylko zagotować, aby puściły sok, czekoladę posiekać i dodać do gorących malin, wymieszać, aby czekolada się rozpuściła, przestudzić.
    Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, dolny ponownie ułożyć w formie do pieczenia i rozsmarować mus malinowy, następnie wyłożyć cały krem ananasowy i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać wierzch ciasta, dowolnie ozdobić, moje zostało ozdobione wiórkami z ciemnej czekolady i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Budyń Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować