Ciasto makowe z kremem ananasowym

4.13 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podczas wypieków świątecznych zostają nam białka które również można wykorzystać w bardzo efektowny sposób. Polecam to ciasto którego inspiracją były różne przepisy w necie jak również własna wyobraźnia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    8-10 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 szklanka maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 galaretki zielone
    3 szklanki wrzątku

    Masa ananasowa:
    1 duża puszka ananasów w syropie
    Woda (ilość podana w sposobie przygotowania)
    2 budynie waniliowe
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 kostka masła
    Łyżeczka soku z cytryny

    1/2 kostki czekolady
    1-2 łyżki mleka
    Płatki migdałów

    Forma: 23 cm- 33 cm
Wystaw ocenę:

4.13 (8 ocen)

Ciasto makowe z kremem ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:
    Mak zalać wodą lub mlekiem i zagotować, gotować przez kilka minut, odcedzić na ściereczce i osuszyć. Mak można sparzyć dzień wcześniej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać po łyżce cukru i ubijać. Dodać partiami mak i mąkę z proszkiem delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu można napaczowac przegotowaną woda wraz z sokiem z cytryny i alkoholem.
  • 2. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia po czym wyłożyć na ciasto. Włożyć do lodówki aby galaretka się zastygła.
  • 3. Masa ananasowa:

    Ananasy odsączyć z syropu, ilość syropu uzupełnić wodą tak aby było 250 ml plus kolejne 250 ml wody ( całość powinna mieć 500 ml). Z tej ilości odlać do garnka 1,5 szklanki syropu dodać cukier i zagotować. W pozostałej ilości czyli 1/2 szklanki rozmieszac 2 żółtka i 2 budynie. Kiedy syrop się zagotuje wlać budynie i zagotować aby powstały pęcherze, nakryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch po łyżce dodawać budyń ananasowy oraz sok z cytryny. Ananasy pokroić w kostkę dodać do masy i wyłożyć na ciasto. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej i zrobić na cieście esy-floresy, posypać płatkami migdałowymi. Całość schłodzić. Smacznego.

Porady

Użyłam szklanki o pojemnosci 250 ml. Cukru do masy możemy użyć więcej według uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować