REKLAMA

Ciasto makowe z kremem ananasowym

wyświetlono: 1789 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Podczas wypieków świątecznych zostają nam białka które również można wykorzystać w bardzo efektowny sposób. Polecam to ciasto którego inspiracją były różne przepisy w necie jak również własna wyobraźnia.

opublikowany: 28.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    8-10 białek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 szklanka maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 galaretki zielone
    3 szklanki wrzątku

    Masa ananasowa:
    1 duża puszka ananasów w syropie
    Woda (ilość podana w sposobie przygotowania)
    2 budynie waniliowe
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 kostka masła
    Łyżeczka soku z cytryny

    1/2 kostki czekolady
    1-2 łyżki mleka
    Płatki migdałów

    Forma: 23 cm- 33 cm
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:
    Mak zalać wodą lub mlekiem i zagotować, gotować przez kilka minut, odcedzić na ściereczce i osuszyć. Mak można sparzyć dzień wcześniej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać po łyżce cukru i ubijać. Dodać partiami mak i mąkę z proszkiem delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu można napaczowac przegotowaną woda wraz z sokiem z cytryny i alkoholem.
  • 2. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia po czym wyłożyć na ciasto. Włożyć do lodówki aby galaretka się zastygła.
  • 3. Masa ananasowa:

    Ananasy odsączyć z syropu, ilość syropu uzupełnić wodą tak aby było 250 ml plus kolejne 250 ml wody ( całość powinna mieć 500 ml). Z tej ilości odlać do garnka 1,5 szklanki syropu dodać cukier i zagotować. W pozostałej ilości czyli 1/2 szklanki rozmieszac 2 żółtka i 2 budynie. Kiedy syrop się zagotuje wlać budynie i zagotować aby powstały pęcherze, nakryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch po łyżce dodawać budyń ananasowy oraz sok z cytryny. Ananasy pokroić w kostkę dodać do masy i wyłożyć na ciasto. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej i zrobić na cieście esy-floresy, posypać płatkami migdałowymi. Całość schłodzić. Smacznego.

Notka redakcyjna

Porady

Użyłam szklanki o pojemnosci 250 ml. Cukru do masy możemy użyć więcej według uznania

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kameleon Kameleon

Ciasto makowe z kremem ananasowym

Wspaniały krem ananasowy w połączeniu z ciastem makowym

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 22.06.2015 | wyświetlono: 5310 Książki kucharskie: 26 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto makowe z kremem orzechowym

Makowiec w nieco innym wydaniu, z kremem orzechowym smakuje wyśmienicie.

kategoria: Ciasta makowiec opublikowany: 15.01.2021 | wyświetlono: 830 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE