Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

  • wyświetlono: 5948 |
  • dodany do książki kucharskiej: 38 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci wszystkich. Polecam je na szczególne okazje...

czekoladka

Składniki

Ciasto:
3 jajka,
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
125g masła lub margaryny.

Mus malinowy:
1 kg malin,
galaretka malinowa,
2 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki cukru.

Krem ajerkoniakowy:
500ml mleka,
budyń śmietankowy (40g),
łyżka mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki cukru,
200g masła,
150ml ajerkoniaku.

Dodatkowo:
250g herbatników,
250ml śmietanki 30%,
galaretka malinowa,
50 g startej mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

  • 1. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15minut w temp. 180st.

    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. Maliny (mogą być mrożone, trzeba je tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera. Wsypać galaretkę i żelatynę oraz cukier. Zagotować, po czym odstawić w chłodne miejsce, by mus nieco stężał.
  • 3. 450ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budyń oraz obydwie mąki. Stale mieszając, wlać na gotujące się mleko. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak.
  • 4. Na wystudzone ciasto przełożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieMalinyherbatnikiAJERKONIAKsmietankapierwsza komunia

Komentarze

Podobne przepisy

image-22n3idp

Dodane przez: liliwkuchni

Rolada z bitą śmietaną, musem malinowym i...

Rolady są wspaniałe bo są lekkie,...

Babka z makiem i ajerkoniakiem

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Babka z makiem i ajerkoniakiem

Pyszna babka z makiem i ajerkoniakiem,...

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Po prostu niebo w gębie. Ciasto...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

Ciasto  z musem truskawkowym i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

Doskonałe połączenie biszkoptu...

Malinowe ciasto z pianką i galaretką

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Malinowe ciasto z pianką i galaretką

Pyszne i orzeźwiające ciasto z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE