Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

4.49 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci wszystkich. Polecam je na szczególne okazje...

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka,
    1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki cukru,
    125g masła lub margaryny.

    Mus malinowy:
    1 kg malin,
    galaretka malinowa,
    2 łyżeczki żelatyny,
    1/3 szklanki cukru.

    Krem ajerkoniakowy:
    500ml mleka,
    budyń śmietankowy (40g),
    łyżka mąki pszennej,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki cukru,
    200g masła,
    150ml ajerkoniaku.

    Dodatkowo:
    250g herbatników,
    250ml śmietanki 30%,
    galaretka malinowa,
    50 g startej mlecznej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3 żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15minut w temp. 180st.

    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. Maliny (mogą być mrożone, trzeba je tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera. Wsypać galaretkę i żelatynę oraz cukier. Zagotować, po czym odstawić w chłodne miejsce, by mus nieco stężał.
  • 3. 450ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budyń oraz obydwie mąki. Stale mieszając, wlać na gotujące się mleko. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak.
  • 4. Na wystudzone ciasto przełożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę herbatników.

    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Herbatniki Maliny Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować