Biszkopt z musem malinowym i kremem serowym

4.45 (146 ocen)

  • 40 min

Maliny pachnące latem zamknięte w delikatnym kremie i puszystym biszkopcie. Czego chcieć więcej.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa malinowa:
    500g malin (mogą być mrożone)
    ¼ szklanki wody
    1galaretka malinowa
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru
    Opakowanie okrągłych biszkoptów

    Krem budyniowo – serowy:
    500ml mleka
    250g białego sera z wiaderka
    150g masła lub margaryny
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.45 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z musem malinowym i kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Masa malinowa: Maliny rozgnieść i zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Budyń rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do gotujących się malin, zagotować cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na biszkopt, ułożyć biszkopty.
  • 3. Krem budyniowo – serowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Wyłożyć na biszkopty. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować