Uwielbiam szarlotkę, ale tym razem zamiast jabłek znalazła się w niej dynia z korzennymi przyprawami i skórką pomarańczową. Pyszne słodkie ciasto, pełne aromatu, dobre na każdą okazję.
10 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1) 300 g mąki pszennej
2) 3 łyżki cukru
3) jajko
4) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5) 2 łyżeczki cukru waniliowego
6) 250 g masła
Nadzienie:
1) ok. 1,5 kg obranej i wydrążonej dyni
2) galaretka pomarańczowa
3) łyżka cynamonu
4) pół łyżeczki mielonych goździków
5) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6) 300 g cukru
7) pół łyżeczki imbiru
8) sok z cytryny
Do dekoracji:
1) cukier puder
Ciasto z korzenną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy nadzienie: Dynię ścieramy na tarce, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 8 godzin. Następnie gotujemy ją razem z cukrem przez półtorej godziny. Po godzinie gotowania dodajemy pozostałe składniki oprócz galaretki. Galaretkę dodajemy pod koniec gotowania i mieszamy.
2.Na stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy do nich pokrojone na małe kawałki masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
3.Spód formy do pieczenia wylepiamy połową ciasta, nakładamy nadzienie, a na wierzchu układamy kawałki pozostałego ciasta.
4.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około godziny. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze