Ciasto z korzenną dynią

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam szarlotkę, ale tym razem zamiast jabłek znalazła się w niej dynia z korzennymi przyprawami i skórką pomarańczową. Pyszne słodkie ciasto, pełne aromatu, dobre na każdą okazję.

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 300 g mąki pszennej
    2) 3 łyżki cukru
    3) jajko
    4) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5) 2 łyżeczki cukru waniliowego
    6) 250 g masła
    Nadzienie:
    1) ok. 1,5 kg obranej i wydrążonej dyni
    2) galaretka pomarańczowa
    3) łyżka cynamonu
    4) pół łyżeczki mielonych goździków
    5) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    6) 300 g cukru
    7) pół łyżeczki imbiru
    8) sok z cytryny
    Do dekoracji:
    1) cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Ciasto z korzenną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy nadzienie: Dynię ścieramy na tarce, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 8 godzin. Następnie gotujemy ją razem z cukrem przez półtorej godziny. Po godzinie gotowania dodajemy pozostałe składniki oprócz galaretki. Galaretkę dodajemy pod koniec gotowania i mieszamy.
  • 2. Na stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy do nich pokrojone na małe kawałki masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • 3. Spód formy do pieczenia wylepiamy połową ciasta, nakładamy nadzienie, a na wierzchu układamy kawałki pozostałego ciasta.
  • 4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około godziny. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować