Ciasto z dynią

4.51 (186 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Nie za słodkie, średniokaloryczne i tanie. Dynia w nim zawarta nadaje mu wilgotności i ciekawego smaku.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szk mąki
    1 szk startej dyni
    1/2 szkl mleka
    50 g drożdży
    1/2 szkl cukru pudru
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy ok. 3 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy.
  • 3. Do gotowego zaczynu dodajemy jajka, cukier i olej. Składniki dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Kiedy się połączą dodajemy dynię, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ręcznie lub robotem na najniższych obrotach przez 5 minut.
  • 4. Jednolite i gładkie ciasto przekładamy do formy (20 x 20) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 5. Wyrośnięte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka Wyjmujemy kiedy ciasto lekko się zrumieni a boki będą odchodziły od boków formy. Wystudzone kroimy w kostkę i posypujemy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować