Ciasto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy ok. 3 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy.
3.Do gotowego zaczynu dodajemy jajka, cukier i olej. Składniki dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Kiedy się połączą dodajemy dynię, sól oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy ręcznie lub robotem na najniższych obrotach przez 5 minut.
4.Jednolite i gładkie ciasto przekładamy do formy (20 x 20) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
5.Wyrośnięte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka Wyjmujemy kiedy ciasto lekko się zrumieni a boki będą odchodziły od boków formy. Wystudzone kroimy w kostkę i posypujemy pudrem.
Komentarze