Wariacja na temat dobrze znanej szarlotki sypanej. Proste w przygotowaniu ciasto z nadzieniem z dyni oraz wiśni, przyjemnie pachnące korzeniami i z delikatną kawową nutą.
2 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Nadzienia:
1,2 kg miąższu dyni
500 g wiśni drylowanych (świeże, uprzednio rozmrożone mrożone owoce lub z kompotu)
3 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki wody
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
4 łyżki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
1 kopiasta łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka imbiru mielonego
1/3 łyżeczki kardamonu mielonego
Składniki suche:
1 i ½ szklanki kaszy manny ( nie błyskawicznej)
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto sypane z dynią i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić na małe kawałki, przełożyć do szerokiego rondla, wlać sok z cytryny oraz wodę i dusić 20 min na dość dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 10 min, co jakiś czas mieszając. Do wystudzonej dyni dodać wiśnie, wsypać proszek budyniowy, cukier, kawę, cynamon, imbir i kardamon. Składniki wymieszać.
Składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać. Połowę mieszanki wysypać równą warstwą do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie nałożyć także równą warstwę nadzienia. Nadzienie posypać równomiernie pozostałą ilością sypkiej mieszanki. Całość obłożyć na całej powierzchni cienkimi plastrami tłuszczu. Piec 60 min (200 st. C). Ciasto kroić po wystudzeniu.
Komentarze