CIASTO Z JAGLANYM KREMEM CZEKOLADOWYM I KREMEM KOKOSOWO-KAWOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 ml wrzątku
    20 g gorzkiej czekolady
    15 g masła
    3 łyżki gorącej kawy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    50 g mąki
    1 jajko
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    30 g ksylitolu
    Krem jaglany czekoladowym
    100 g kaszy jaglanej ( waga suchej kaszy)
    300 ml wody
    1 łyżka melasy
    15 g kakao
    30 g czekolady gorzkiej
    30 g ksylitolu
    200 ml mleka
    1 łyżeczka żelatyny
    Krem kokosowo-kawowy:
    1 puszka mleka kokosowego
    15 g ksylitolu
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miałkiej
    Dodatkowo:
    26 okrągłych biszkoptów
    40 g dżemu z czarnej porzeczki
    30 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto czekoladowe

Ciasto z jaglanym kremem czekoladowym i kremem kokosowo-kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotować sos 1. Ciasto:
    Do miseczki przelać wrzątek, dodać masło i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajko, dodać ksylitol i ekstrakt. Ubić na jasny puszysty krem. Dodać sos czekoladowy , wymieszać trzepaczką.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać do miski. Wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodać gorącą kawę i wymieszać po raz ostatni. Spód tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 170 st około 25-28 minut, do tzw.suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić zupełnie.
  • przygotiwać budyń 3. Krem jaglany:
    Do garnka wsypać kawę, postawić na ogień. Prażyć około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito, przelać wrzątkiem. Przełożyć ponownie do garnka, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości. Po około 5 minutach dodać ksylitol. Następnie dodać melasę, kakao wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać i zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minuty. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i lekko przestudzić. Do kaszy dodać mleko i zblendować na gładki krem. Żelatynę zalać wodą, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać do kremu i po raz ostatni zmiksować.
  • układać biszkopty 4. Na zimne ciasto wylać krem czekoladowy i wstawić do lodówki na około 5 minut. W tym czasie na połowę biszkoptów nałożyć dżem, przykryć. Składane biszkopty wyłożyć na krem czekoladowy.
  • przygotować krem kokosowy 5. Krem kokosowo-kawowy:
    Na około 24-36 godzin przed przygotowaniem kremu wstawić mleko do lodówki. W dniu przygotowania kremu, ostrożnie otworzyć puszkę i wyjąć stałą część, przełożyć do miski. Dodać ksylitol i ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać kawę i nadal ubijać. Krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Wstawić do lodówki. W międzyczasie z czekolady zrobić duże wiórki i posypać po wierzchu. Ciasto zostawić w lodówce całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować