Ciasto z jaglanym kremem czekoladowym i kremem kokosowo-kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miseczki przelać wrzątek, dodać masło i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajko, dodać ksylitol i ekstrakt. Ubić na jasny puszysty krem. Dodać sos czekoladowy , wymieszać trzepaczką.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać do miski. Wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodać gorącą kawę i wymieszać po raz ostatni. Spód tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w 170 st około 25-28 minut, do tzw.suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić zupełnie.
3.Krem jaglany:
Do garnka wsypać kawę, postawić na ogień. Prażyć około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito, przelać wrzątkiem. Przełożyć ponownie do garnka, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości. Po około 5 minutach dodać ksylitol. Następnie dodać melasę, kakao wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać i zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minuty. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i lekko przestudzić. Do kaszy dodać mleko i zblendować na gładki krem. Żelatynę zalać wodą, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać do kremu i po raz ostatni zmiksować.
4.Na zimne ciasto wylać krem czekoladowy i wstawić do lodówki na około 5 minut. W tym czasie na połowę biszkoptów nałożyć dżem, przykryć. Składane biszkopty wyłożyć na krem czekoladowy.
5.Krem kokosowo-kawowy:
Na około 24-36 godzin przed przygotowaniem kremu wstawić mleko do lodówki. W dniu przygotowania kremu, ostrożnie otworzyć puszkę i wyjąć stałą część, przełożyć do miski. Dodać ksylitol i ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać kawę i nadal ubijać. Krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Wstawić do lodówki. W międzyczasie z czekolady zrobić duże wiórki i posypać po wierzchu. Ciasto zostawić w lodówce całą noc. Smacznego!
Komentarze