ROLADA W PASKI Z KAWOWYM KREMEM JAGLANYM

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Krem na bazie kaszy jaglanej robi się bardzo szybko a smakuje wprost obłędnie. Musicie koniecznie spróbować:)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka rozm. M
    50 g mąki pszennej
    15 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 g ksylitolu
    5 g kakao
    Masa jaglana:
    150 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    30 g ksylitolu
    200 ml mleka 1,5%
    150 ml wody
    Blacha 29*33 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Rolada w paski z kawowym kremem jaglanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cutc3k 1. Jajka przełożyć do miski i ubić mikserem. Masa powinna być mocno napowietrzona. Następnie dodać ksylitol i nadal ubijać. W osobnej misce przesiać obie mąki i proszek do pieczenia i w dwóch partiach dodać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  • image-046wsa8 2. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać kakao i łyżkę wody i dokładnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego (ja tak zrobiłam), odciąć mały różek i ostrożnie wylewać ciasto na blachę ( zrobić dlugą linię ciasta, przerwa, znów długa linia i znów przerwa i aż do wyczerpania jasnego ciasta). .
  • image-1y5caf9 3. Ciemne ciasto wylać w puste miejsca. Piekarnik rozgrzać do 170 st i piec biszkopt około 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć na czystą i suchą ściereczkę. Zdjąć papier i delikatnie razem ze ściereczką zrolować. Zostawić do ostygnięcia
  • image-1erad09 4. Do garnka lub rondla o grubym dnie, wsypać kaszę. Postawić na ogień i prażyć jakieś 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Zostawić do odcięknięcia. Dodać po 150 ml mleka i wody oraz szczyptę soli. Zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować kaszę do wchłonięcia całego płynu czyli do miękkości. Zdjąć z ognia i dodać kawę rozpuszczalną. Dokładnie wymieszać, aby kasza nabrała kawowego koloru. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać ksylitol ( na początek 20 g) i mleko ( na początek 25 ml). Zblendować. Jeśli masa nie będzie nadal zbyt gładka, dodać mleko. W razie konieczności dodać resztę cukru brzozowego i dokończyć blendowanie.
  • image-1soco7f 5. Biszkopt rozwinąć. Rozsmarować krem jaglany i ściśle ale delikatnie zrolować całość. Przełożyć na folię aluminiową i zrolować ponownie. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem wyjąć z folii i pokroić w ukośne pasy. Smacznego!

Porady

*Mój piekarnik jest mały (blacha ma 29*33 cm), jeśli Wy pracujecie na piekarniku "normalnych" rozmiarów biszkopt przygotujcie z 4 jajek, 60 g mąki pszennej i porcję kakao zwiększcie o 5 g. Z podanych składników na krem wychodzi porcja 590 g, ja do swojej rolady zużyłam 400 g i resztę zjadłam tak po prostu łyżeczkę:), więc myślę,że na dużą blachę ciasta spokojnie wystarczy tego kremu. *Cała rolada waży około 550 g i ma 883 kcal, plaster 60 g to 98 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować