Ciasto z brzoskwiniami i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę dodawać partiami cukier, ubić na sztywno piane. Następnie powoli dodawać żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tortownicę ( tylko spod smarujemy boków nie smarować). Pieczenia ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt wystudzić a następnie napaczowac przegotowaną woda z cytryną i łyżka alkoholu.
2.Biszkopt jasny:
Postąpić podobnie jak w przypadku biszkoptu z kakao.
3.Krem kawowy:
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie w kąpieli wodnej. Krem wyłożyć na biszkopt kakaowy i nakryć biszkoptem jasnym.
4.Kram jasny:
Galaretkę rozpuścić w 150 ml przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę oraz brzoskwinie lub mandarynki odsączone z syropu i pokrojone w kostkę. Krem wyłożyć na biszkopt jasny i posypać starta czekolada. Całość schłodzić..
Komentarze