MUFFINKI BEZ PIECZENIA Z JAGLANYM KREMEM KAWOWO-CZEKOLADOWYM

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Za każdym razem doskonale poprawiają humor, kto się skusi? Zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffinki:
    100 g suszonych daktyli
    20 g suszonego berberysu
    20 g nasion chia
    10 g kakao
    10 g otrąb pszennych
    Krem:
    70 g kaszy jaglanej-waga suchej kaszy
    50 ml mleka 1,5%
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    10 g cukru brzozowego
    15 g gorzkiej czekolady
    Ziarenka kawy do dekoracji –ewentualnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Muffinki Kawy

Muffinki bez pieczenia z jaglanym kremem kawowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki:
    Daktyle zalać wrzątkiem w misce. Wody powinno być tyle, aby wszystkie owoce były przykryte. Zostawić na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do dzbanka blendera. Dodać chia, berberys oraz kakao. Zmiksować na gładko, w razie konieczności dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli. Na koniec dodać otręby i po raz ostatni zmiksować. Silikonowe muffinki posmarować lekko olejem.
  • 2. Z przygotowanej masy odłożyć 1 łyżkę . Resztę masy podzielić na 4 części i wyłożyć każdą foremkę, oblepiając masą dno i boki. Muffinki wstawić do zamrażarki na około 35-45 minut, aby masa stwardniała. Z pozostałej masy uformować 4 kuleczki i włożyć do lodówki.
  • 3. Krem:
    Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę ( ok. 250 ml) i szczyptę soli. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać cukier i kawę, wymieszać i zagotować.
  • 4. Zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą kaszę przełożyć do pojemnika blednera, dodać mleko i zmiksować na gładki krem. Dodać połamaną czekoladę i dokładnie całość wymieszać. Wstawić do lodówki na 20-30 minut.
  • 5. Wykonanie:
    Muffinki wyjąć z foremek silikonowych, postępować z nimi delikatnie. Ostrożnie łyżka nakładać krem jaglany. Na środku kremu ułożyć pralinkę daktylową i udekorować ziarnami kawy, ale nie jest to konieczne. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować