Za każdym razem doskonale poprawiają humor, kto się skusi? Zapraszam:)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Muffinki:
100 g suszonych daktyli
20 g suszonego berberysu
20 g nasion chia
10 g kakao
10 g otrąb pszennych
Krem:
70 g kaszy jaglanej-waga suchej kaszy
50 ml mleka 1,5%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 g cukru brzozowego
15 g gorzkiej czekolady
Ziarenka kawy do dekoracji –ewentualnie
Muffinki bez pieczenia z jaglanym kremem kawowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muffinki:
Daktyle zalać wrzątkiem w misce. Wody powinno być tyle, aby wszystkie owoce były przykryte. Zostawić na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do dzbanka blendera. Dodać chia, berberys oraz kakao. Zmiksować na gładko, w razie konieczności dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli. Na koniec dodać otręby i po raz ostatni zmiksować. Silikonowe muffinki posmarować lekko olejem.
2.Z przygotowanej masy odłożyć 1 łyżkę . Resztę masy podzielić na 4 części i wyłożyć każdą foremkę, oblepiając masą dno i boki. Muffinki wstawić do zamrażarki na około 35-45 minut, aby masa stwardniała. Z pozostałej masy uformować 4 kuleczki i włożyć do lodówki.
3.Krem:
Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę ( ok. 250 ml) i szczyptę soli. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodać cukier i kawę, wymieszać i zagotować.
4.Zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą kaszę przełożyć do pojemnika blednera, dodać mleko i zmiksować na gładki krem. Dodać połamaną czekoladę i dokładnie całość wymieszać. Wstawić do lodówki na 20-30 minut.
5.Wykonanie:
Muffinki wyjąć z foremek silikonowych, postępować z nimi delikatnie. Ostrożnie łyżka nakładać krem jaglany. Na środku kremu ułożyć pralinkę daktylową i udekorować ziarnami kawy, ale nie jest to konieczne. Smacznego!
Komentarze