Pyszne ciasto z herbatników z galaretką pomarańczową i domowym kremem budyniowym, bananami i kawałkami pomarańczy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
48 maślanych herbatnikow: 3 warstwy po 16 herbatników
2 banany
trochę soku z cytryny do pokropienia bananów, żeby nie ciemniały
1 pomarańcza
2 galaretki
Krem:
750 ml mleka
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 maki pszennej
200 g masła miękkiego
Ciasto z herbatników bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem przygotowuje go jak budyń:
500 ml mleka, 200 g cukru i cukier wanilinowy zagotować.
2. Do pozostałych 250 ml mleka dodać 3 żółtka i zamieszać. Dosypać obie mąki i zamieszać.
3. Gotujące się mleko zdjąć z palnika. Powoli wlewać żółtka zmieszane z mąkami i stale mieszając krótko zagotować( około minuty). Postepować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić.
3. Masło utrzeć. Dodawać ostudzony budyń po łyżce i dobrze utrzeć, zanim dodamy następną łyżkę.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, żeby nic się nie przykleiło i forma pozostała czysta. Ciastka układamy na papierze, smarujemy pierwszą warstwę kremu, przykrywamy kolejną warstwą ciastek, smarujemy drugą warstwę kremu, znowu ciasta i krem. Banany kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na kremie. Pomarańcze kroimy na małe kawałki i układamy pomiędzy bananami. Galaretki gotujemy według przepisu, ja użyłam mniej wody, ponieważ lubię kiedy galaretka jest taka twarda. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wykładam ją łyżką na owoce.
Ciasto stawiamy do zimnego, najlepiej całą noc, a następnego dnia kroimy na małe kawałki i podajemy. Smacznego :-)
Komentarze