Błyskawiczne ciasto na oleju z gruszką, kaki i koniecznie polewą kakaową. Udekorowane plasterkami suszonych jabłek własnej produkcji - doskonałe do filiżanki popołudniowej herbaty.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
4 jajka
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cytryna
1 owoc kaki
1 duża gruszka (lepsza twardsza)
polewa ( kakao, kawałek masła, cukier i woda)
Ciasto z gruszką i i kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaki i gruszkę obrać ze skórki, pokroić na plastry, skropić sokiem z połowy cytryny.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolać olej, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć szpatułką. Dodać sok z połowy cytryny, wymieszać.
2.Ciasto przełożyć do małej tortownicy. W ciasto powkładać naprzemiennie gruszkę i kaki. Wstawić do piekarnika 180 st. na około 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
3.Polewa kakaowa: w garnuszku połączyć kilka łyżek wody, kawałeczek masła, cukier i kakao. Podgrzać do rozpuszczenia składników i lekkiego zgęstnienia.
Wystudzone ciasto udekorować polewą kakaową, plasterkami suszonych jabłek lub orzechami.
Komentarze