Ciasto z gruszką i i kaki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne ciasto na oleju z gruszką, kaki i koniecznie polewą kakaową. Udekorowane plasterkami suszonych jabłek własnej produkcji - doskonałe do filiżanki popołudniowej herbaty.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cytryna
    1 owoc kaki
    1 duża gruszka (lepsza twardsza)
    polewa ( kakao, kawałek masła, cukier i woda)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z gruszką i i kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Kaki i gruszkę obrać ze skórki, pokroić na plastry, skropić sokiem z połowy cytryny.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolać olej, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć szpatułką. Dodać sok z połowy cytryny, wymieszać.
  • Ciasto 2. Ciasto przełożyć do małej tortownicy. W ciasto powkładać naprzemiennie gruszkę i kaki. Wstawić do piekarnika 180 st. na około 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
  • Ciasto 3. Polewa kakaowa: w garnuszku połączyć kilka łyżek wody, kawałeczek masła, cukier i kakao. Podgrzać do rozpuszczenia składników i lekkiego zgęstnienia.
    Wystudzone ciasto udekorować polewą kakaową, plasterkami suszonych jabłek lub orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować