TARTA Z GRUSZKĄ I KRUSZONKĄ

4.49 (166 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest po prostu przepyszna

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    - kostka margaryny
    - 300g mąki pszennej
    - 100g cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki śmietany
    - 2 żółtka

    KRUSZONKA
    - 1/2 kostki margaryny
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 1/2 szkl. cukru
    - cukier wanilinowy

    DODATKOWO
    - 1kg gruszek
    - wisienki do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z gruszką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojoną w kosteczkę zimną margarynę oraz cukier. Następnie dodać 2 żółtka i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę.
    Okrągłą formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
    Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozdrobnić palcami, do momentu aż powstanie kruszonka.

    Przygotować gruszki: obrać i pokroić w paski. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać przygotowaną wcześniej kruszonką i piec przez ok. 20min. w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować