Tarta z gruszką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojoną w kosteczkę zimną margarynę oraz cukier. Następnie dodać 2 żółtka i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę.
Okrągłą formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozdrobnić palcami, do momentu aż powstanie kruszonka.
Przygotować gruszki: obrać i pokroić w paski. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać przygotowaną wcześniej kruszonką i piec przez ok. 20min. w temperaturze 180 stopni.
Komentarze