Ciasto waniliowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Z mąki,zimnego masła,cukru,żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie odrywając po małym kawałku układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
krem waniliowy:
Mleko mieszamy ze śmietaną, roztrzepanymi jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z budyniem (mieszanki nie gotujemy!!!) Do mieszanki dosypujemy 100 g płatków migdałowych.
Przygotowujemy gruszki i jabłka (można użyć samych gruszek albo jabłek)
Gruszki i jabłko obieramy, kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Wykonanie:
Kruche ciasto posypujemy bułką tartą. Na bułce rozkładamy równomiernie owoce i całość polewamy kremem waniliowym z migdałami (nie gotowanym!).
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut.
Po upieczeniu studzimy. Wierzch posypujemy pozostałymi 100 g migdałów, które wcześniej prażymy na suchej patelni. Dodatkowo przed podaniem ciasto można polać syropem klonowym.
Komentarze