Maślankowe ciasto z gruszką i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki i ciekawego dodatku w postaci gruszki i czekolady.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podłużna forma
    Składniki:
    150 g maślanki
    3 duże jajka
    ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
    ½ szklanki oleju bez zapachu(u mnie rzepakowy)
    1 i ¾ szklanki mąki tortowej(u mnie zielone opakowanie)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g czekolady deserowej
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania ciasta
    4 średnie gruszki z syropu
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Maślankowe ciasto z gruszką i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka sparzyć, wybić, dodać szczyptę soli do smaku, wsypać cukier, ubić na białą, sztywną masę. Następnie dodać olej, ucierać około 2-3 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać maslankę, mąkę, delikatnie wymieszać do połaczenia się składników. Gruszki osączyć z syropu, pokroić w paski. Czekoladę pokroić w kostkę. Formę do ciasta dobrze natłuścić. Wylać ciasto do formy, dodać kostki czekolady, wymieszać delikatnie ciasto widelcem. Na wierzch ułożyć paski gruszek, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić formę z ciastem do podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto, wystudzić na kratce, posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1.ciasto można polać musem czekoladowym zamiast posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować