Bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki i ciekawego dodatku w postaci gruszki i czekolady.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Podłużna forma
Składniki:
150 g maślanki
3 duże jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
½ szklanki oleju bez zapachu(u mnie rzepakowy)
1 i ¾ szklanki mąki tortowej(u mnie zielone opakowanie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g czekolady deserowej
Tłuszcz do formy
Cukier puder do posypania ciasta
4 średnie gruszki z syropu
Sól do smaku
Maślankowe ciasto z gruszką i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka sparzyć, wybić, dodać szczyptę soli do smaku, wsypać cukier, ubić na białą, sztywną masę. Następnie dodać olej, ucierać około 2-3 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać maslankę, mąkę, delikatnie wymieszać do połaczenia się składników. Gruszki osączyć z syropu, pokroić w paski. Czekoladę pokroić w kostkę. Formę do ciasta dobrze natłuścić. Wylać ciasto do formy, dodać kostki czekolady, wymieszać delikatnie ciasto widelcem. Na wierzch ułożyć paski gruszek, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić formę z ciastem do podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto, wystudzić na kratce, posypać grubo cukrem pudrem.
Porady
1.ciasto można polać musem czekoladowym zamiast posypać cukrem pudrem.
Komentarze