Ciasto wiśniowe urodzinowe

4.5 (165 ocen)

  • 3 godz.

Nazwa ciasta jest właśnie taka, bo robiłam je na urodziny męża. Ciasto jest przepyszne, ale wymaga od nas jednak nieco cierpliwości przy jego przygotowywaniu. Ale za to smak jest wyjątkowy, co nagradza nam wszelki wysiłek włożony w upieczenie właśnie tego ciasta.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Kruchy spód:
    360 g mąki pszennej tortowej
    170 g zimnego masła
    100 g cukru
    7 żółtek
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli

    Warstwa wiśniowa:
    1 kg wydrylowanych wiśni wraz z sokiem
    1/2 szklanki wody
    2 galaretki o smaku wiśniowym
    2 łyżeczki żelatyny

    Czekolada:
    150 g gorzkiej czekolady
    200 g śmietany 30%

    Bita śmietana:
    1 kg śmietany 36%
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    3 opakowania śmietan-fix

    Beza:
    7 białek
    szczypta soli
    300 g cukru
    1 łyżeczka octu winnego białego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Galaretki

Ciasto wiśniowe urodzinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać posiekane nożem masło, żółtka i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na dnie formy o wymiarach 40 x 26 cm, ponakłuwać widelcem i włożyć na 25-30 minut do piekarnika. Upieczony kruchy spód zostawić do ostudzenia.
  • 2. Warstwa wiśniowa: Wiśnie przełożyć wraz z sokiem do garnka, dodać wodę i zagotować. Do szklanki nalać trochę wody, dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Po zagotowaniu wiśni wyłączyć palnik, dodać mieszając galaretki wiśniowe i żelatynę. Masę ostudzić, po czym włożyć do lodówki by prędzej stężała. Tężejącą masę wiśniową wyłożyć równomiernie na upieczonym i ostudzonym kruchym spodzie.
  • 3. Czekolada: Do garnuszka wlać śmietankę i zagotować, po czym dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszać delikatnie podgrzewając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzoną czekoladą polać równomiernie stężałą masę wiśniową. Włożyć na 30 minut do lodówki.
  • 4. Śmietana: Zimną śmietanę ubijać dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na warstwie czekolady. Jeżeli czekolada nie jest dosyć twarda, to bezpieczniej jest śmietanę wycisnąć szprycą dekoracyjną.
  • 5. Beza: Temperaturę piekarnika ustawić na 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować prostokąt o wymiarach 40 x 26 cm. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy wlać ocet, wymieszać szpatułką, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Przelać na odrysowany prostokąt i włożyć do piekarnika. Piec 5 minut, po czym zmniejszyć moc piekarnika do 150°C i piec 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i tak studzić bezę. Z ostudzonej bezy oderwać papier do pieczenia i przełożyć na ciasto. Przy tak wielkim cieście nie jest to proste, więc warto poprosić drugą osobę o pomoc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować