Ciasto urodzinowe

4.88 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawe połączenie smaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny:
    7 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na biszkopt ciemny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao

    Składniki na krem czekoladowy:
    2 1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    2 czekolady mleczne lub gorzkie
    1 łyżka kakao
    3 wyparzone żółtka
    250 g masła lub margaryny

    Składniki na masę budyniową:
    2 budynie waniliowe
    1/2 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 kostka masła

    Dodatkowo:
    mały słoik dżemu porzeczkowego
    ok. 300 g wiśni parzonych lub z kompotu
    4 sztuki kiwi
    4 połówki brzoskwiń z puszki
    Dowolna polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.88 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto urodzinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno ,dodać żółtka, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajeczno - cukrowej i wymieszać. Wylać do blachy o wym. dno blachy 37x21 Piec ok 30 minut w temp .180 s C. Po wystudzeniu przekroić na pół. Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak jasny, pod koniec dodać kakao.
    Wykonanie kremu: 1 szklankę mleka dokładnie wymieszać z mąką pszenną,ziemniaczaną i kakao. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozmieszane mąkę z kakao. Ugotować budyń o odstawić do wystudzenia. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po jednym żółtku, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę - utrzeć. Dodać wiśnie - wymieszać.
    Wykonanie masy budyniowej:
    Budyń ugotować z cukrem wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i utrzeć z masłem. Dołożyć kiwi i brzoskwinie - wymieszać.
    Złożenie ciasta: biszkopt jasny - krem czekoladowy - biszkopt ciemny - masa budyniowa - biszkopt jasny - dowolna polewa czekoladowa. Schłodzić przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować