Składniki na krem czekoladowy:
2 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
2 czekolady mleczne lub gorzkie
1 łyżka kakao
3 wyparzone żółtka
250 g masła lub margaryny
Składniki na masę budyniową:
2 budynie waniliowe
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła
Dodatkowo:
mały słoik dżemu porzeczkowego
ok. 300 g wiśni parzonych lub z kompotu
4 sztuki kiwi
4 połówki brzoskwiń z puszki
Dowolna polewa czekoladowa
Ciasto urodzinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno ,dodać żółtka, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajeczno - cukrowej i wymieszać. Wylać do blachy o wym. dno blachy 37x21 Piec ok 30 minut w temp .180 s C. Po wystudzeniu przekroić na pół. Biszkopt ciemny wykonać tak samo jak jasny, pod koniec dodać kakao.
Wykonanie kremu: 1 szklankę mleka dokładnie wymieszać z mąką pszenną,ziemniaczaną i kakao. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozmieszane mąkę z kakao. Ugotować budyń o odstawić do wystudzenia. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po jednym żółtku, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę - utrzeć. Dodać wiśnie - wymieszać.
Wykonanie masy budyniowej:
Budyń ugotować z cukrem wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i utrzeć z masłem. Dołożyć kiwi i brzoskwinie - wymieszać.
Złożenie ciasta: biszkopt jasny - krem czekoladowy - biszkopt ciemny - masa budyniowa - biszkopt jasny - dowolna polewa czekoladowa. Schłodzić przed podaniem. Smacznego :)
Komentarze