Ciasto wiosenna łąka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy, odciskamy i blendujemy.
Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem. Dodajmy olej i miksujemy kilka minut. Dodajemy szpinak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, miksujemy do połączenia. Wsypujemy obydwie mąki i mieszamy. Wlewamy do tortownicy (u mnie 24cm) i pieczemy do suchego patyczka. Po wystudzeniu odcinamy „brzuszek” i rozkruszamy go do miski.
Krem: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i po schłodzeniu mieszamy z mascarpone. Dodajemy do śmietany. W przypadku dodawania żelatyny rozpuszczamy 2-3 łyżeczki w 1/4 szklanki ciepłej wody, chłodzimy do temperatury pokojowej i dodajemy do niej łyżkę masy śmietanowej po czym wlewamy do masy śmietanowej powstałą masę żelatynową i miksujemy krótko do połączenia. Wylewamy na ciasto.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Truskawki układamy na kremie, po ostygnięciu galaretki wylewamy ją na ciasto.
Komentarze