Ciasto wiosenna łąka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciasto ze szpinakiem, masą śmietanowo-czekoladową i truskawkami

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mrożonego szpinaku
    3/4 szklanki cukru
    szklanka oleju
    4 jaja
    szklanka mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Masa:
    300 g śmietanki 30%
    250 g mascarpone
    150 g białej czekolady
    śmietan-fix
    łyżka cukru pudru

    Wierzch:
    300 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto wiosenna łąka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy i blendujemy.

    Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem. Dodajmy olej i miksujemy kilka minut. Dodajemy szpinak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, miksujemy do połączenia. Wsypujemy obydwie mąki i mieszamy. Wlewamy do tortownicy (u mnie 24cm) i pieczemy do suchego patyczka. Po wystudzeniu odcinamy „brzuszek” i rozkruszamy go do miski.

    Krem: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i po schłodzeniu mieszamy z mascarpone. Dodajemy do śmietany. W przypadku dodawania żelatyny rozpuszczamy 2-3 łyżeczki w 1/4 szklanki ciepłej wody, chłodzimy do temperatury pokojowej i dodajemy do niej łyżkę masy śmietanowej po czym wlewamy do masy śmietanowej powstałą masę żelatynową i miksujemy krótko do połączenia. Wylewamy na ciasto.

    Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Truskawki układamy na kremie, po ostygnięciu galaretki wylewamy ją na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować