Ciasto Zielona Wyspa- ciasto bananowe ze szpinakiem

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Doskonały deser do kawy lub herbaty. Każdemu będzie smakować.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    ½ szklanki cukru,
    2/3 szklanki mąki,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    150g rozdrobionego szpinaku,
    Masa śmietanowa:
    250 ml śmietany 30%,
    5 łyżek serka mascarpone,
    1 opakowanie galaretki cytrynowej,
    Dodatkowo:
    4 banany,
    2 opakowania galaretki gruszkowej,
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto zielona wyspa- ciasto bananowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Białka ubijamy sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodajemy rozdrobniony szpinak. Mieszamy. Ciasto przekładamy na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
    2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.
    3. Galaretki gruszkowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Banany obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Owoce układamy na masie śmietanowej. Banany zalewamy tężejącą galaretką gruszkową. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Owoce Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować