Ciasto zielona wyspa- ciasto bananowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Białka ubijamy sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodajemy rozdrobniony szpinak. Mieszamy. Ciasto przekładamy na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.
3. Galaretki gruszkowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Banany obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Owoce układamy na masie śmietanowej. Banany zalewamy tężejącą galaretką gruszkową. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze