Ciasto Zielona Łąka

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 10 min

biszkopt z zielonym kremem i bitą śmietaną, czyli wiosenny akcent do popołudniowej kawy :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na blachę 40x29cm

    BISZKOPT:
    * 3 jajka
    * pół szklanki cukru
    * 3/4 szklanki mąki
    * łyżka mąki ziemniaczanej
    * czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZ:
    * 4 łyżki amaretto +2 łyżeczki kwasku cytrynowego + pół szklanki wody

    MASA:
    * litr soku pysio zielonego
    * 3 budynie śmietankowe
    * 6 łyżek cukru
    * pół kostki masła
    * 1 łyżka zielonego barwnika

    BITA ŚMIETANA:
    * 2 śnieżki
    * 2 szklanki mleka
    * 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Sok

Ciasto zielona łąka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do nich cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszamy z przesianymi suchymi składnikami. Wylewamy do prostokątnej dużej blaszki (40x29) wyłożonej papierem i pieczemy około 35-40 minut. (zachowujemy wszystkie okruszki, które powstaną przy robieniu ciasta - bo można je fajnie wykorzystać jako posypkę do ciasta)
  • 2. Krem zielony: Odlewamy 3/4 szklanki soku i mieszamy go z cukrem oraz budyniami. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy do nich budynie, cały czas dokładnie mieszając. Odstawiamy masę do ostudzenia. W osobnym garnku miksujemy masło, dodajemy do niego po jednej łyżce ostudzonego zielonego budyniu, a na koniec dodajemy także łyżkę zielonego barwnika.
  • 3. Bita śmietana: 2 szklanki schłodzonego mleka miksujemy z 2 opakowaniami śmietany Śnieżki. Na koniec do śmietany dodajemy także rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
  • 4. Wykonanie: Biszkopt nasączamy roztworem amaretto z kwaskiem cytrynowym. Wykładamy na to zielony krem, na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę. Całość ciasta ozdabiamy okruszkami z biszkoptu ( a jeśli nie powstało nam ich zbyt wiele, możemy polać ciacho roztopioną czekoladą)

Porady

możemy pominąć dodawania zielonego barwnika podczas robienia kremu, wtedy kolor będzie trochę bledszy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować