Ciasto zielona łąka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy do nich cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszamy z przesianymi suchymi składnikami. Wylewamy do prostokątnej dużej blaszki (40x29) wyłożonej papierem i pieczemy około 35-40 minut. (zachowujemy wszystkie okruszki, które powstaną przy robieniu ciasta - bo można je fajnie wykorzystać jako posypkę do ciasta)
2.Krem zielony: Odlewamy 3/4 szklanki soku i mieszamy go z cukrem oraz budyniami. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy do nich budynie, cały czas dokładnie mieszając. Odstawiamy masę do ostudzenia. W osobnym garnku miksujemy masło, dodajemy do niego po jednej łyżce ostudzonego zielonego budyniu, a na koniec dodajemy także łyżkę zielonego barwnika.
3.Bita śmietana: 2 szklanki schłodzonego mleka miksujemy z 2 opakowaniami śmietany Śnieżki. Na koniec do śmietany dodajemy także rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
4.Wykonanie: Biszkopt nasączamy roztworem amaretto z kwaskiem cytrynowym. Wykładamy na to zielony krem, na wierzchu rozsmarowujemy bitą śmietanę. Całość ciasta ozdabiamy okruszkami z biszkoptu ( a jeśli nie powstało nam ich zbyt wiele, możemy polać ciacho roztopioną czekoladą)
Porady
możemy pominąć dodawania zielonego barwnika podczas robienia kremu, wtedy kolor będzie trochę bledszy
Komentarze