ciasto walentynkowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

ciasto walentynkowe, czyli roladę z serduszkiem i kremem mascarpone

  • 3 godz.

Składniki:


  • ciasto:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    łyżka kakao
    szczypta proszku do pieczenia

    2 galaretki malinowe
    3 szklanki wrzątku

    masa:
    330 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    250 g mascarpone
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody

    cukier puder
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Ciasto

Ciasto walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cias 1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić mikserem na sztywno.
    Stopniowo dosypywać cukier aż piana będzie błyszcząca.
    Pojedynczo dodawać żółtko i miksować.
    Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem, a następnie dodać do masy.
    Ręcznie i delikatnie wymieszać ciasto.
    Przelać do prostokątnej blaszki (wysmarowanej tłuszczem, obsypaną mąką) o wymiarze ok. 25 x 35 cm.
    Piec przez 20 minut w temp. 170 st.C.
    Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia - tak by nadmiar papieru wystawał na bokach, ułatwi to potem wyciągania ciasta.
    Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć do keksówki tworząc rynnę, wystający bok poza foremką uciąć, zostawić do ostudzenia.
  • cias 2. W między czasie przygotować galaretki - rozpuścić je we wrzątku i przelać do dużych kubków, zostawić do stężenia w lodówce.
    Gotowe galaretki wyjąć ostrożnie z kubków, a następnie foremką wycinać sercowy słupek - dociskać foremkę serce przez całą długość galaretki.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko wystudzić i zająć się ubijaniem śmietany.
    Do ubitej śmietanki dodać cukier puder, następnie stróżką wlać żelatynę, zmiksować i dodać mascarpone - teraz krótko miksować na najniższych obrotach.
    Na dno kakaowego biszkoptu wyłożyć warstwę masy śmietanowej, następnie wyłożyć serduszkowe słupki z galaretek - okrągłościami do dołu (potem będziemy ciasto odwracać!).
  • cias 3. Przykryć całość po górę masą śmietanową i zostawić do stężenia w lodówce.
    Gotowe ciasto wyjąć trzymając za papier, przyłożyć do góry talerzyk, odwrócić wszystko i lekko oderwać papier.
    Wierzch można posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami, po przekrojeniu powinny być widoczne serduszka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować