Ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Puszyste ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami, idealne do kawy. Dzięki jabłkom i rodzynkom jest bardzo wilgotne w środku. Ciasto, które zawsze wychodzi i jest szybkie w przygotowaniu, naprawdę pyszne :-)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 130 g masła
    2 jajka
    130 g drobnego cukru
    100 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka olejku waniliowego lub cukru wanilinowego
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g rodzynek
    2 jabłka
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier oraz jajka zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt naturalny, cukier wanilinowy i ponownie zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać do ciasta i wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać rodzynki i wszystko delikatnie połączyć łopatką.
  • ciasto ucierane z papierówkami i rodzynkami 2. Jabłka umyć, obrać i pokroić na plasterki. Blachę o wymiarze 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć równomiernie na blachę, na nie ułożyć pokrojone jabłka i na koniec przykryć dokładnie jabłka resztą ciasta. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować