Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami

5 (143 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Idealne dla smakoszy kokosu i rodzynek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto ucierane :
    25 dkg margaryny
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 szklanki maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    2 łyżki kakao
    5 dkg rodzynek

    Masa kokosowa:
    20 dkg kokosu
    12 dkg margaryny
    pół szklanki mleka
    pół szklanki cukru
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami 1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dajemy ją na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami 2. Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy na cieście kakaowym.
  • Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami 3. Masę kokosową posypujemy rodzynkami.
  • Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami 4. Po rodzynkach rozsmarowujemy ciasto białe.
    Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
  • Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami 5. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rodzynki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować