Ciasto jak puszek

4.5 (4 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekkie, delikatnie, niezbyt słodkie, znika błyskawicznie!

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg twarogu sernikowego

    350 ml śmietanki 30 %

    2 galaretki cytrynowe

    50 gramów cukru pudru

    1 opakowanie biszkoptów ( u mnie Savoiardi)

    3 łyżki wiórków kokosowych

    1 pełna łyżka masła

    2 łyżki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jak puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wykładam biszkoptami.
    Galaretki zalewam w sumie 500 ml wrzątku, zostawiam do przestudzenia.

    Śmietankę ubijam z cukrem na sztywno.

    Do dużej miski przekładam twaróg, chwilę miksuję i dostaję galaretkę. Następnie dodaję śmietankę, i delikatnie mieszam szpatułką.

    Masę serową przelewam na biszkopty, najlepiej to robić na 2 razy, tak aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Ja najpierw przelewam 1/3 masy, i wkładam na 10 minut do lodówki, a następnie wylewam resztę.

    Ciasto przekładam do lodówki i chłodzę, najlepiej całą noc.

    Szykuję kokosową posypkę. Na patelni rozgrzewam masło z cukrem trzcinowym, dodaję wiórki i smażę, aż wiórki staną się brązowe i intensywnie pachnące. Chwilę studzę i posypuję nimi wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Galaretka Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować