Ciasto na biszkopcie czekoladowym z kremem kawowym. Ciasto z biszkopcikami i czekoladową galaretką. Ciasto wyszło delikatne i pyszne, może zastąpić tort.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. budyniu czekoladowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
NASACZENIE:
-kawa posłodzona
KREM JOGURTOWO- KAWOWY :
-800 g. jogurtu greckiego
-150 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-150 ml. mocnej kawy
-100 g. sypkiego Cappuccino
-22 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
2.Z biszkoptu zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej. Nasączyć go zimną kawą.
3.krem kawowy- Najpierw zaparzyć kawę i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z jogurtem, cukrem pudrem i kawą do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
4.ciastka- Najpierw zaparzyć mocną kawę, posłodzić i ostudzić. Na jeszcze nie zastygniętym kremie, układać maczane biszkopciki w kawie. Układać jeden, obok drugiego. Blaszkę schłodzić, do zestalenia kremu.
5.galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczną tężeć to wylać na biszkopty. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce do zestalenia kremu.
6.esy- Kawę zaparzyć, dodać cukier i żelatynę. Wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia i przelać do buteleczki z dziobkiem. Polać górę ciasta w esy-floresy. Ponownie schłodzić i ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze