Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na biszkopcie czekoladowym z kremem kawowym. Ciasto z biszkopcikami i czekoladową galaretką. Ciasto wyszło delikatne i pyszne, może zastąpić tort.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. budyniu czekoladowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    NASACZENIE:
    -kawa posłodzona

    KREM JOGURTOWO- KAWOWY :
    -800 g. jogurtu greckiego
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -150 ml. mocnej kawy
    -100 g. sypkiego Cappuccino
    -22 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    CIASTKA:
    -32 szt. podłużnych biszkoptów
    -ok. 250 ml. kawy do nasączania

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki malinowe
    -900 ml. wody
    -200 g. mlecznej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła

    ESY KAWOWE:
    -150 ml. mocnej kawy
    -3 łyżeczki cukru
    -3 g. żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 1. biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
  • Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 2. Z biszkoptu zdrapać skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej. Nasączyć go zimną kawą.
  • Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 3. krem kawowy- Najpierw zaparzyć kawę i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z jogurtem, cukrem pudrem i kawą do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 4. ciastka- Najpierw zaparzyć mocną kawę, posłodzić i ostudzić. Na jeszcze nie zastygniętym kremie, układać maczane biszkopciki w kawie. Układać jeden, obok drugiego. Blaszkę schłodzić, do zestalenia kremu.
  • Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 5. galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zaczną tężeć to wylać na biszkopty. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce do zestalenia kremu.
  • Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 6. esy- Kawę zaparzyć, dodać cukier i żelatynę. Wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia i przelać do buteleczki z dziobkiem. Polać górę ciasta w esy-floresy. Ponownie schłodzić i ciasto przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto tortowe, kawowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 7. Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować