Ciasto tortowe, wielowarstwowe. Ciasto z kremem jogurtowym i czekoladowym. Ciasto delikatne, bardzo pyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
11,04,2023
BISZKOPT cytrynowy:
-5 jaj
-180 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
-sok z 1/2 cytryny
DO POSMAROWANIA:
-210 g. 100 % owoców z czarnej porzeczki
KREM JOGURTOWO-CYTRYNOWY:
-1200 g. jogurtu greckiego
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-100 g. cukru pudru
-sok z 2 cytryn
-35 g. żelatyny
-ok.150 ml. wody
GALARETKA CZEKOLADOWA:
-3 galaretki borówkowe
-900 ml. wody
-200 g. białej czekolady
-150 ml. śmietanki 30 %
-100 g. masła
Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej i sok, ale nie długo. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 25 min.175*.
2.Po przestygnięciu, zdrapać skórkę z biszkopt i umieścić go w tej samej blaszce, wyścielanej wyżej, nowym papierem.
3.Posmarować konfiturą.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzone jogurty, śmietankę, serek, sok i cukier puder, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na konfiturę i schłodzić do zestalenia kremu.
5.galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
6.Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze