Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tortowe, wielowarstwowe. Ciasto z kremem jogurtowym i czekoladowym. Ciasto delikatne, bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 11,04,2023
    BISZKOPT cytrynowy:
    -5 jaj
    -180 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. maki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju
    -sok z 1/2 cytryny

    DO POSMAROWANIA:
    -210 g. 100 % owoców z czarnej porzeczki

    KREM JOGURTOWO-CYTRYNOWY:
    -1200 g. jogurtu greckiego
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. cukru pudru
    -sok z 2 cytryn
    -35 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki borówkowe
    -900 ml. wody
    -200 g. białej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej i sok, ale nie długo. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 25 min.175*.
  • Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 2. Po przestygnięciu, zdrapać skórkę z biszkopt i umieścić go w tej samej blaszce, wyścielanej wyżej, nowym papierem.
  • Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 3. Posmarować konfiturą.
  • Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzone jogurty, śmietankę, serek, sok i cukier puder, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na konfiturę i schłodzić do zestalenia kremu.
  • Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 5. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
  • Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 6. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Biszkoptowe cytrynowo- jogurtowe z czekoladową galaretką 7. Moje świąteczne wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować