ciasto pomarańczowe

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Odpowiedni deser na podwieczorek do kawy dla gości . Również idealne na Świąteczny stół. Bardzo prosty, łatwy do przygotowania.

Świeca Urszula
  • 8 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
35dkg mąki
30 dkg cukru
2 jajka
37,5 ml maślanki
1 mała torebka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 pomarańcza
szczypta soli

Polewa:
5 dkg masła
sok z 1 pomarańcza
4 łyżki dżemu pomarańczowego
5 dkg płatków migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto pomarańczowe

  • 1. Jajka ubij na sztywno dodając szczyptę soli i cukier.Następnie dodaj skórkę z pomarańczy, mąkę, maślankę, proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj. Przygotuj keksówkę o długości 25 cm . Posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto wlej do formy. Piekarnik nagrzej do 170 stopni . Piec około 50 min. Najlepiej sprawdź patyczkiem. Upieczone ciasto nakłuj patyczkiem w kilku miejscach , skrop rozpuszczonym masłem i sokiem z pomarańcza. Rozgrzej dżem pomarańczowy, rozsmaruj równomiernie na cieście i posyp migdałami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserświętapodwieczorekimprezaciasto pomarańczoweciasto na maślance

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto maślankowo- pomarańczowe

Pyszne wilgotne ciasto z maślanką...

Ciasto czekoladowo- pomarańczowe

Dodane przez: Marcia93

Ciasto czekoladowo- pomarańczowe

Aromatyczne wilgotne ciasto dla...

ciasto

Dodane przez: Wokalista

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe jak najbardziej...

Wilgotne ciasto pomarańczowe

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Wilgotne ciasto pomarańczowe

Zwykle robiłam to ciasto z kremem...

Ciasto pomarańczowe

Dodane przez: Doraa

Ciasto pomarańczowe

Ciasto, które nie jest za słodkie....

MESKOUTA - MAROKAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Meskouta - marokańskie ciasto pomarańczowe

Dziś zapraszam Was na przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE