ciasto pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Odpowiedni deser na podwieczorek do kawy dla gości . Również idealne na Świąteczny stół. Bardzo prosty, łatwy do przygotowania.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    35dkg mąki
    30 dkg cukru
    2 jajka
    37,5 ml maślanki
    1 mała torebka proszku do pieczenia
    skórka starta z 1 pomarańcza
    szczypta soli

    Polewa:
    5 dkg masła
    sok z 1 pomarańcza
    4 łyżki dżemu pomarańczowego
    5 dkg płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij na sztywno dodając szczyptę soli i cukier.Następnie dodaj skórkę z pomarańczy, mąkę, maślankę, proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj. Przygotuj keksówkę o długości 25 cm . Posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto wlej do formy. Piekarnik nagrzej do 170 stopni . Piec około 50 min. Najlepiej sprawdź patyczkiem. Upieczone ciasto nakłuj patyczkiem w kilku miejscach , skrop rozpuszczonym masłem i sokiem z pomarańcza. Rozgrzej dżem pomarańczowy, rozsmaruj równomiernie na cieście i posyp migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować