Ciasto alkoholowe

4.42 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tylko dla dorosłych ;-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 24 x 34 cm)
    8 jajek
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    30 dag cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku bo pieczenia
    2 łyżki kakao
    szczypta soli

    wkładka orzechowa:
    25 dag orzechów włoskich mielonych
    3/4szkl. cukru pudru
    5 białek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    masa z żółtek:
    1/2szkl. mleka
    1/2szkl. cukru kryształu
    30 dag masła
    5 żółtek
    30 ml spirytusu

    masa krówkowa:
    puszka masy krówkowej o smaku advocata (400 g)
    10 dag masła
    5 łyżek rodzynek

    dodatkowo:
    2 paski czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.42 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Alkohole

Ciasto alkoholowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu
    i przestudzeniu przekroić na dwa blaty
  • 2. Wkładka orzechowa: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temp. 160 stopni.
  • 3. Masa z żółtek: żółtka, cukier i mleko zmiksować, podgrzewać, ciągle mieszając do momentu zagotowania (tylko zagotować !). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimną masę jajeczną. Na koniec powoli wlewać spirytus.
  • 4. Masa krówkowa: masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę krówkową. Na koniec łyżką wmieszać rodzynki.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt- z masy żółtkowej odłożyć 4 łyżki a resztę rozsmarować - wkładka orzechowa – masa krówkowa – biszkopt – odłożona masa żółtkowa – starta czekolada

Porady

Masę z żółtek tylko zagotować i wyłączyć. Dłuższe gotowanie sprawi, że zrobi się jajecznica. Masa sprawia wrażenie zważonej, jednak taka ma być, później utrze się na gładko mikserem. Inspiracja ciasto z księgi ciast siostry Anastazji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować