Ciasto alkoholowe

  • wyświetlono: 5572 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ciasto tylko dla dorosłych ;-)

bieniaszka
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

biszkopt (na blachę 24 x 34 cm)
8 jajek
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
30 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku bo pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli

wkładka orzechowa:
25 dag orzechów włoskich mielonych
3/4szkl. cukru pudru
5 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

masa z żółtek:
1/2szkl. mleka
1/2szkl. cukru kryształu
30 dag masła
5 żółtek
30 ml spirytusu

masa krówkowa:
puszka masy krówkowej o smaku advocata (400 g)
10 dag masła
5 łyżek rodzynek

dodatkowo:
2 paski czekolady deserowej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto alkoholowe

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu
    i przestudzeniu przekroić na dwa blaty
  • 2. Wkładka orzechowa: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temp. 160 stopni.
  • 3. Masa z żółtek: żółtka, cukier i mleko zmiksować, podgrzewać, ciągle mieszając do momentu zagotowania (tylko zagotować !). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimną masę jajeczną. Na koniec powoli wlewać spirytus.
  • 4. Masa krówkowa: masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę krówkową. Na koniec łyżką wmieszać rodzynki.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt- z masy żółtkowej odłożyć 4 łyżki a resztę rozsmarować - wkładka orzechowa – masa krówkowa – biszkopt – odłożona masa żółtkowa – starta czekolada

Porady

Masę z żółtek tylko zagotować i wyłączyć. Dłuższe gotowanie sprawi, że zrobi się jajecznica. Masa sprawia wrażenie zważonej, jednak taka ma być, później utrze się na gładko mikserem.

Inspiracja ciasto z księgi ciast siostry Anastazji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastobiszkoptorzechy włoskieorzechyDeserrodzynkimasa krówkowaalkoholciasto do kawyspirytuswkładka orzechowamasa advocatova

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Lion

Dodane przez: joanna30

Ciasto Lion

Przepyszne... i bardzo słodkie...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Ciasto kokosowe Bounty

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Bounty

Jeżeli uwielbiacie znane batony...

Ciasto"Cygan"

Dodane przez: maariola1988

Ciasto "Cygan"

Ciasto wykonałam na swoje urodziny....

Ciasto Toffi

Dodane przez: joanna30

Ciasto Toffi

Doskonałe ciasto do niedzielnej...

Ciasto amerykańskie

Dodane przez: rena123

Ciasto amerykańskie

Świetne ciasto - łatwe, szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE