Ciasto Kokosowe z alkoholem

4.46 (192 ocen)

Ciasto które szybko znika ale nie jest dla dzieci.

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 3/4 szklanki cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szklanka mąki pszennej

    Masa kokosowo - alkoholowa

    - 1 szklanka wiórków kokosowych
    - 1 szklanka kaszy manny
    - 1 szklanka cukru
    - 0,5 szklanki wódki
    - 0,5 szklanki mleka
    - 200 gram masła
Wystaw ocenę:

4.46 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe z alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe, kaszę manną, szklankę cukru, mleko, alkohol - łączymy razem ze sobą, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając.
    Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut
    .
    Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem.

    Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą masy. Górną warstwę posypujemy odrobinę kokosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować