ciasto orzechowo - kokosowe z jabłkami

  • wyświetlono: 689 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Puszysty biszkopt przełożony smażonymi jabłkami, kremem kokosowym połączony z orzechowym ciastem. Świetnie wygląda na rodzinnych przyjęciach i każdemu smakuje.

  • 24 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

biszkopt:
8 jaj
1,25 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

ciasto orzechowe:
4 jajka
5 łyżek mielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1/3 szklani wody
łyżka masła
łyżeczka cukru wanilinowego
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
masa kokosowa:
2 bułki kajzerki
400 ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
100 g wiórek kokosowych
150 g masła

dodatkowo:
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto orzechowo - kokosowe z jabłkami

  • 1. biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  • 2. ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie wsypać orzechy, bułkę tartą i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 - 30 minut w blaszce o wymiarach 25x36 cm.
  • 3. masa jabłkowa: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać jabłka, wodę i cukier, smażyć przez ok 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać cynamon i przesiać mąkę. Całość energicznie wymieszać i zagotować. Gorącą masę wyłożyć na przekrojony biszkopt, przykryć ciastem orzechowym i odstawić do ostudzenia.
  • 4. Krem kokosowy: bułki kajzerki rozdrobnić, zalać mlekiem, dodać cukry i wiórki kokosowe, zagotować w garnuszku. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kokosowej i zmiksować na gładki krem.
  • 5. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej.
  • 6. Złożenie: na przekrojony biszkopt wyłożyć gorącą masę jabłkową, przykryć ciastem orzechowym, następnie rozprowadzić krem kokosowy i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać roztopioną czekoladą tworząc wzory. Odstawić do stężenia.

Porady

W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać kieliszek wódki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cynamonbiszkoptkremjabłkaorzechykokosprzyjęcieciasto składane

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo orzechowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto kokosowo-orzechowe

Na świątecznym stole nie może też...

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM

Słodycz kokosowego kremu idealnie...

image-1uhxuco

Dodane przez: xamelka1

Orzechowe kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Bardzo lubię orzechowe spody ,są...

Ciasto kakaowo kokosowe z jabłkami

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto kakaowo kokosowe z jabłkami

:-) Gorąco polecam (-:

image-2bpkh4q

Dodane przez: Magster

ORZECHOWE CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ CAPPUCCINO

Ciasto które łączy wiele smaków,...

Ciasto Niebo z jabłkami i masą orzechową

Dodane przez: joanna30

Ciasto Niebo z jabłkami i masą orzechową

Przepis znalazłam w internecie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE